Чи є безоплатно отримані товари доходом єдинника?

1341 22.01.2021

Нагадаємо користувачам СОТА, що суб'єкти господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, поділяються на чотири групи платників єдиного податку (розділ ХІV Податкового кодексу України, далі – ПКУ).

До 3-ї групи єдинників, зокрема, відносяться юридичні особи - суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми. Ліміт доходу протягом календарного року для них не повинен перевищувати 7000200 грн (1167 розмірів мінімальної зарплати).

Зверніть увагу! З 01.01.2021 р. мінімальний розмір заробітної плати встановлено на рівні 6000 грн.

Безоплатно отриманими вважаються товари (роботи, послуги), надані платнику єдиного податку згідно з письмовими договорами дарування та іншими письмовими договорами, укладеними згідно із законодавством, за якими не передбачено грошової або іншої компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг) чи їх повернення, а також товари, передані платнику єдиного податку на відповідальне зберігання і використані таким платником єдиного податку (абз. другий п. 292.3 ПКУ).

Так, до суми доходу платника єдиного податку включається, зокрема, вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг) (п. 292.3 ПКУ).

У разі отримання безоплатно отриманих товарів датою отримання доходу платника єдиного податку є дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) (п. 292.6 ПКУ).

Якщо ціна у договорі не встановлена і не може бути визначена виходячи з його умов, вона визначається виходячи із звичайних цін, що склалися на аналогічні товари, роботи або послуги на момент укладення договору (ст. 632 Цивільного кодексу України).

Таким чином, до суми доходу юрособи - єдинника 3-ї групи включається вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг) з урахуванням звичайних цін.

Про це зазначили податківці ДПС у Запорізькій області.