Чи зобов’язані ФОП-ЄП на 1 групі вести облік товарних запасів?

311 17.07.2024

Товарний облік є частиною проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, встановлених розд. II Закону України від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР. Його зобов’язані вести: 

  • фізичні особи-підприємці, які перебувають на загальній системі оподаткування; 
  • фізичні особи-підприємці, які є платниками єдиного податку та провадять діяльність з реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння; 
  • платники єдиного податку, які зареєстровані платниками податку на додану вартість. 

ФОП – платники єдиного податку першої групи звільнені від застосування РРО та/або ПРРО згідно з п. 296.10 Податкового кодексу України, але зобов’язані вести облік товарних запасів відповідно до Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб-підприємців, у тому числі платників єдиного податку, затвердженого наказом Мінфіну від 03.09.2021 р. № 496, лише у випадку реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту. 

Водночас існують обмеження щодо асортименту товарів, дозволених до продажу на першій групі єдиного податку. 

Отже, ФОП-платники єдиного податку на 1 групі зобов’язані вести облік товарних запасів лише у випадку реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту. 

Про це зазначено на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 109.02.