Декларація ФОП – платника єдиного податку групи 3

7394 11.05.2021

Продовжуючи рубрику Сам собі ФОП, наразі розкажемо Вам про особливості декларування єдиного податку для фізосіб-підприємців з 01.04.2021 р.

З 01.04.2021 р. – нова звітна форма

Саме з цієї дати діє нова форма звітності для ФОП – єдинників групи 3, а саме – податкова декларація платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця (F0103307).

Форма декларації затверджена наказом Мінфіну від 09.12.2020 р. № 752 (далі – Наказ № 752). Отже, у шапці декларації матимемо нову редакцію – затверджено наказом Мінфіну від 19.06.2015 р., у редакції наказу Мінфіну від 09.12.2020 р. № 752.

Нагадуємо користувачам СОТА! Оновлені форми звітності доступні для заповнення як з Реєстру звітів, так і з Податкового календаря. Створюючи звітність з Податкового календаря, Ви матиме можливість ознайомитись із статтями-підказками, підготовленими нашими експертами щодо заповнення форм декларацій та особливостей сплати того чи іншого податку чи збору. Це  зручно: все під рукою, в одному місці.

Звітний період – квартал

ФОП групи 3 звітують щоквартально, отже вперше декларують єдиний податок за новою формою декларації за I квартал 2021 р. (граничний строк її подання – вівторок, 11.05.2021 р.). Отже, декларування ФОПами групи 3 відбувається протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу.

Особливості заповнення розділів декларації

ФОП-платники єдиного податку групи 3 обов’язково заповнюють три розділи декларації (рис.) – I, IV, V (тут визначаються податкові зобов’язання з єдиного податку).

Розділ VI декларації передбачений для визначення податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

У розділі VII визначаються зобов’язання зі сплати ЄСВ за даними звітного (податкового) періоду (при заповненні додатка 1 декларації). Нагадаємо, що платники ЄСВ, до яких відносяться ФОП-єдинники, з 01.01.2021 р. повинні звітувати про нарахування цього внеску, зокрема, у складі декларації з єдиного податку.

Додаток 1 до декларації – відомості про ЄСВ

Особливу увагу слід приділити додатку 1 до декларації, який є невід’ємною частиною декларації. ФОП – єдинники групи 3 подають його у складі декларації платника єдиного податку – фізичної особи. Не подавати цей додаток можуть ФОП-єдинники, які звільнені від сплати ЄСВ за себе. Але якщо такі особи вважатимуть за потрібне подати додаток 1, вони можуть це зробити виключно за умови добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Вперше ФОП – єдинники групи 3 подають цей додаток у складі Декларації за IV квартал 2021 р. до 09.02.2022 р. Докладніше про це ми писали тут.

Податківці повідомили, що відомості про суми ЄСВ, нарахованого, обчисленого і сплаченого в порядку, визначеному законом для даної категорії платників, також можуть подаватися у складі податкової декларації платника єдиного податку у разі:

1) якщо ФОП-єдинниками здійснено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності. При цьому такі платники одночасно проставляють позначку у розділі 6 Додатка 1 – дата державної реєстрації;

2) необхідності призначення пенсії зазначається тип декларації «Звітна» або «Звітна нова» з додатковою позначкою «Довідкова». При цьому платники одночасно проставляють позначку у розділі 5 додатка 1 – тип форми «призначення пенсії». Тип декларації «Уточнююча» при поданні Додатку 1 для призначення пенсії не застосовується;

3) переходу на сплату інших податків і зборів. При цьому такі платники одночасно проставляють позначку у розділі 8 Додатка 1 – період перебування на спрощеній системі оподаткування;

4) необхідності призначення матеріального забезпечення, страхових виплат на загальнообов’язкове державне соціальне страхування платником обов’язково зазначається тип декларації «Звітна» або «Звітна нова» з додатковою позначкою «Довідково». При цьому платники одночасно проставляють позначку у розділі 5 Додатка 1 тип форми «призначення матеріального забезпечення, страхових виплат». Тип декларації «Уточнююча» при поданні Додатка 1 для призначення матеріального забезпечення, страхових виплат не застосовується.