ФОП припиняє діяльність: що з ЄСВ?

385 18.07.2024

Платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі - ЄСВ) є фізичні особи - підприємці, у т. ч. ті, які обрали спрощену систему оподаткування (крім електронних резидентів (е-резидентів). Це визначено п. 4 ч. першої ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI  (далі – Закон № 2464).  

Платник ЄСВ зобов’язаний, зокрема, своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати ЄСВ, подавати звітність, у т. ч. про основне місце роботи працівника, до контролюючого органу за основним місцем обліку в порядку та строки визначені законодавством. 

Крім того, ч. дев’ятою ст. 4 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» від 15 травня 2003 року № 755-IV встановлено, що фізична особа - підприємець позбавляється статусу підприємця з дати внесення до ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності цією фізичною особою. 

Відповідно до пп. 8 п. 2 розд. ІV Інструкції про порядок нарахування і сплати ЄСВ, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 № 449

  • для фізичних осіб - підприємців (крім осіб, які обрали спрощену систему оподаткування та крім електронних резидентів (е-резидентів)) останнім періодом, за який необхідно обчислити та сплатити ЄСВ, буде період з дня закінчення попереднього звітного періоду до місяця, в якому здійснено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності включно. ЄСВ сплачується протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого для подання звітності, що містить інформацію щодо сум нарахованого ЄСВ за останній звітний період; 
  • для платників, які обрали спрощену систему оподаткування (крім електронних резидентів (е-резидентів)), останнім періодом, за який необхідно обчислити та сплатити ЄСВ, буде період з дня закінчення попереднього звітного періоду до місяця, в якому здійснено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності/або здійснено перехід на сплату інших податків і зборів включно. ЄСВ сплачується протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого для подання звітності, що містить інформацію щодо сум нарахованого ЄСВ за останній звітний період. 

У разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця (крім електронних резидентів (е-резидентів)) така фізична особа користується правами, виконує обов’язки та несе відповідальність, що передбачені для платника ЄСВ, в частині діяльності, яка здійснювалася нею як фізичною особою - підприємцем (ч. четверта ст. 6 Закону № 2464). 

Щодо порядку взяття на облік ФОП, - це питання регулюється розд. II Порядку обліку платників ЄСВ та Положення про реєстр страхувальників, затверджених наказом Мінфіну від 24.11.2014 № 1162

У разі повторної реєстрації у платника ЄСВ виникають обов’язки відповідно до ч. другої ст. 6 Закону № 2464

Таким чином, у разі припинення підприємницької діяльності, ЄСВ сплачується протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого для подання звітності, що містить інформацію щодо сум нарахованого ЄСВ за останній звітний період: 

  • ФОП (крім осіб, які обрали спрощену систему оподаткування та крім е-резидентів), - за період з дня закінчення попереднього звітного періоду до місяця, в якому здійснено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності включно; 
  • фізичними особами, які обрали спрощену систему оподаткування (крім е-резидентів), - за період з дня закінчення попереднього звітного періоду до місяця, в якому здійснено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності/або здійснено перехід на сплату інших податків і зборів включно. 

При повторній реєстрації підприємницької діяльності ЄСВ сплачується до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄСВ у розмірі не менше мінімального страхового внеску на місяць (з 01.04.2024 р. - 1760 грн (8000 грн * 22%). 

Про це повідомили податківці ДПС у Житомирській області.