ФОП припинив діяльність: як звітувати?

286 06.02.2024

Нагадаємо, що з 01.01.2024 р. вводиться в дію нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація), у зв’язку із набранням чинності наказом Мінфіну від 28.08.2023 р. № 467 «Про затвердження Змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи». 

ФОП подають річну декларацію у строк, визначений Податковим кодексом України (далі - ПКУ), в якій, поряд з доходами від підприємницької діяльності, мають зазначатися інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи, а також відомості про суми ЄСВ, нарахованого на доходи від підприємницької діяльності, в розмірах, визначених відповідно до Закону України від 08.07.2010 р. № 2464-VI. Це передбачено вимогами п. 177.11 ПКУ. 

Фізособи, стосовно яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності ФОП за її рішенням, подають декларацію за останній базовий податковий (звітний) період, в якій відображаються виключно доходи від проведення підприємницької діяльності, у строки, встановлені ПКУ для місячного податкового періоду. 

Зверніть увагу! У разі проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП за її рішенням останнім базовим податковим (звітним) періодом є період з дня, наступного за днем закінчення попереднього базового податкового (звітного) періоду, до останнього дня календарного місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності. 

Щодо інформації, яку зазначає ФОП у рядку 2.1 розділу «Загальні відомості» 

Відповідно до п. 1 розд. III Інструкції у розд. І «Загальні відомості» податкової декларації:  

  • у рядку 2 вказується арабськими цифрами звітний (податковий) період (календарний рік), а у разі виправлення самостійно виявлених помилок у раніше поданій декларації вказується також звітний (податковий) період, що уточнюється; 
  • у рядку 2.1 вказується номер відповідного місяця арабською цифрою від 1 до 12 фізособи, стосовно яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності ФОП за її рішенням, або особи, які провадять незалежну професійну діяльність, або членів фермерського господарства, у разі зняття з обліку в контролюючому органі; 
  • у рядку 8 позначкою «х» позначається одна з категорій платника: категорія «особа, стосовно якої проведено реєстрацію припинення підприємницької або незалежної професійної діяльності протягом звітного року» обирається, зокрема, фізичною особою, яка перебувала на обліку як фізична особа - підприємець (крім осіб, які обирали спрощену систему оподаткування) та стосовно якої проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця за її рішенням протягом звітного (податкового) року. 

У Примітці 2 до податкової декларації зазначено, що у разі зняття з обліку в контролюючому органі фізособи, стосовно якої проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності за її рішенням, у рядку 2.1 розділу «Загальні відомості» зазначається арабськими цифрами від 1 до 12 номер календарного місяця та у рядку 2 - рік, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності. 

Про це нагадали податківці ДПС у Запорізькій області. 

Користувачі вебсервісу СОТА можуть з легкістю заповнити та подати декларацію (ідентифікатор форми - F0100214), у т.ч. у разі припинення підприємницької діяльності.  

Щодо відображення інформації у рядку 2.1 розділу «Загальні відомості» декларації, то в СОТА вона має такий вигляд: 

Чи закривати рахунки у разі припинення діяльності ФОП читайте в блозі Новин вебсервісу СОТА.