ФОП втратив статус "особа з інвалідністю": що з ЄСВ?

778 17.05.2022

 

ФОП, в т. ч. ті, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе ЄСВ, якщо вони отримують пенсію за віком або за вислугу років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

ПФУ щомісяця надає ДПСУ дані про пенсіонера за віком, інваліда, дату встановлення пенсії, встановлення (втрати) інвалідності.

На підставі інформації, отриманої в ПФУ, в реєстрі страхувальників встановлюються/знімаються відповідні ознаки, зокрема, «фізична особа - пенсіонер за віком», або «особа з інвалідністю».

Варто зазначити, що Законом України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” від 08.07.20210 р. № 2464 не передбачено пропорційного розрахунку бази нарахування ЄСВ для ФОП, тому місяць, в якому втрачено статус «особи з інвалідністю», є базовим звітним періодом для таких категорій платників.

Отже, ФОП зобов’язана сплачувати ЄСВ за місяць, в якому було втрачено статус «особи з інвалідністю».

Про це нагадали податківці ДПС в Львівській області. 

Більше корисних новин читайте у розділі Новини.