Форма обліку доходів і витрат для ФОП

3920 10.02.2021

Мінфін проєктом наказу «Про затвердження типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами – підприємцями і фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність, та Порядку її ведення» пропонує запровадити типову форму та порядок її ведення.

Зазначимо, що Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб підприємців» від 14.07.2020 р. № 786-IX було виключено із ПКУ норми щодо ведення обліку доходів та витрат у формі Книги, і порядку її ведення, затверджені наказом Міністерства доходів і зборів України від 16.09.2013 р. № 481.

Нагадаємо, що Закон № 786 фактично скасував вимогу для платників єдиного податку щодо реєстрації Книги у податкових органах. Платникам податків не потрібно вчиняти жодних дій по скасуванню реєстрації вже зареєстрованих книг з 1 січня 2021 року (подавати будь-які заяви чи повідомлення не потрібно).

Важливо! Єдинникам надано право вести облік як у паперовому, так і в електронному вигляді.

Так, ФОП - платникам єдиного податку 1-2 груп та платникам єдиного податку 3 групи (не платники ПДВ), можуть вести облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів.

ФОП-платникам єдиного податку 3 групи (платники ПДВ), можуть вести облік у довільній формі шляхом помісячного відображення доходів та витрат.

Однак, ФОП на загальній системі зобов’язані вести облік доходів і витрат та мати підтверджуючі документи щодо походження товару.

Фізособи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані вести облік доходів і витрат від такої діяльності.

Зазначимо, що зміни, запроваджені Законом № 786 щодо форми обліку доходів самозайнятими особами, не скасовують обов’язку для всіх платників податків (включаючи таких суб’єктів) дотримуватися вимог пп. 44.1 та 44.3 ПКУ, зокрема, щодо ведення обліку доходів, витрат та інших показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів (документів на придбані товари) та їх належне зберігання.

Тому інформація про місячні обороти, яку самозайнята особа буде з 1 січня 2021 року заносити до довільного реєстру, має відповідати змісту первинних документів за відповідний період. Для платників єдиного податку, які є платниками ПДВ, продовжують діяти всі вимоги ПКУ щодо обліку ПДВ.

Звертаємо увагу наших читачів! У вебсервісі СОТА Enterprice зручно вести книгу обліку доходів і книгу обліку доходів і витрат.