Граничний обсяг доходу для ФОП збільшать

394 14.11.2023

У ВРУ зареєстровано законопроект від 09.11.2023 р. № 10234 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо розвитку малого бізнесу та заходів з детінізації обігу товарів і послуг». 

Законопроектом пропонується:  

  • збільшити граничний обсягів доходу для ФОП другої та третьої груп, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності;  

Так, граничний обсяг доходу ФОП-єдинників 2 групи становитиме 1200 розмірів мінімальної заробітної плати (на сьогодні обсяг доходу становить 834 розміри мінЗП). 

  • диференціювання граничних обсягів доходу для ФОП третьої групи, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, в залежності від використання праці найманих осіб та кількості осіб, які одночасно перебувають з ними у трудових відносинах, кожного місяця звітного періоду. 

Так, для ФОП-єдинників 3 групи: 

  • які не використовують працю найманих працівників граничний обсяг доходу збільшено до 1200 розмірів МЗП (наразі обсяг доходу становить 1167 розмірів МЗП). 
  • які використовують працю найманих осіб і кількість осіб не перевищує 10 осіб обсяг доходу становитиме 3000 розмірів МЗП 
  • які використовують працю найманих осіб і кількість осіб, які одночасно перебувають з ними у трудових відносинах перевищує 10 осіб обсяг доходу становитиме 6000 розмірів МЗП. 

Цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.