Граничний термін подання заяви при перевищенні доходу ФОП припадає на вихідний

81 24.04.2024

Нагадуємо, що п. 291.4 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) для платників єдиного податку встановлено, зокрема, граничні обсяги доходу для кожної групи платників єдиного податку: 

  • 1 група – 167 розмірів мінімальної заробітної плати (далі – МЗП), встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року за календарний рік; 
  • 2 група – 834 розмірів МЗП, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року за календарний рік; 
  • 3 група – 1167 розмірів МЗП, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року за календарний рік. 

Ставки, встановлені п. п. 293.3–293.5 ПКУ, застосовуються з урахуванням таких особливостей (п. 293.8 ПКУ): 

1) платники єдиного податку 1 групи, які у календарному кварталі перевищили обсяг доходу, визначений для таких платників у п. 291.4 ПКУ, з наступного календарного кварталу за заявою переходять на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку 2 або 3 групи, або відмовляються від застосування спрощеної системи оподаткування; 

2) платники єдиного податку 2 групи, які перевищили у податковому (звітному) періоді обсяг доходу, визначений для таких платників у п. 291.4 ПКУ, в наступному податковому (звітному) кварталі за заявою переходять на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку 3 групи, або відмовляються від застосування спрощеної системи оподаткування; 

3) платники єдиного податку 3 групи (ФОП), які перевищили у податковому (звітному) періоді обсяг доходу, визначений для таких платників у п. 291.4 ПКУ, зобов’язані у порядку, встановленому гл. 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розд. XIV ПКУ, перейти на сплату інших податків і зборів, встановлених ПКУ. 

Заява щодо переходу на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку іншої групи, або відмови від застосування спрощеної системи оподаткування подається не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу (далі – Заява). 

Разом з тим, згідно з ч. першою ст. 251 Цивільного кодексу України (далі – ЦКУ), строком є певний період у часі, зі спливом якого пов’язана дія чи подія, яка має юридичне значення. 

Строк визначається роками, місяцями, тижнями, днями або годинами (ч. перша ст. 252 ЦКУ). 

Якщо останній день строку припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день, що визначений відповідно до закону у місці вчинення певної дії, днем закінчення строку є перший за ним робочий день (частина п’ята ст. 254 ЦКУ). 

Отже, якщо ФОП-єдинники 1-3 груп перевищили обсяг доходу, встановлений п. 291.4 ПКУ, та при цьому граничний строк подання Заяви (20 число місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу) припадає на вихідний та/або святковий день, то останнім днем подання такої Заяви вважається перший робочий день, наступний за вихідним та/або святковим днем. 

Відповідь розміщена на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 107.01.09

До відома! Заяву про застосування спрощеної системи (ідентифкатор форми F0102003) зручно подати у СОТА.