Коли ФОП може не утримувати ВЗ?

850 10.12.2021

 

У рубриці Сам_Собі_ФОП поділимось інформацією, за яких умов ФОП може уникнути подвійного оподаткування військовим збором.

Справляння військового збору передбачено п. 16-1 підрозд. 10 розд. XX Податкового кодексу України (далі – ПКУ). При цьому, платниками військового збору є фізособи-резиденти, фізособи – нерезиденти, які отримують доходи в Україні, а також податкові агенти.

Об’єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 ПКУ. Зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід ФОП.

Податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника, зобов’язаний утримувати військовий збір із суми такого доходу за його рахунок.

Нагадаємо, ставка військового збору встановлена у розмірі 1,5% від суми доходу.

Отже, під час нарахування (виплати) ФОП доходу від здійснення підприємницької діяльності, суб’єкт господарювання, який нараховує (виплачує) такий дохід, не утримує податок на доходи та не утримує військовий збір, за умови, що ФОПом надано копію документа, що підтверджує його державну реєстрацію як суб’єкта підприємницької діяльності.

Про це повідомили податківці ДПС в Одеській області.