Лікарняні від ФССУ для ФОП

2187 02.06.2021

Страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності підлягають, зокрема, ФОП, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності на інших підставах. Ці норми визначені ст. 18 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 р. № 1105-XIV (далі – Закон № 1105).

Види матеріального забезпечення та соціальних послуг за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності встановлено ст. 20 Закону № 1105.

Зокрема, за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності надається такий вид матеріального забезпечення як допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною).

Умови надання допомоги по тимчасовій непрацездатності та тривалість її виплати визначені ст. 22 Закону № 1105.

Оподаткування доходів ФОП визначено ст. 177 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

! Доходом ФОП є доходи, отримані виключно від здійснення підприємницької діяльності.

Зверніть увагу! Якщо ФОП отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької діяльності, у межах обраних ним видів такої діяльності, такі доходи оподатковуються за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників ПДФО - фізичних осіб (п. 177.6 ПКУ).

Крім того, пп. 4 п. 292.11 ПКУ передбачено, що до складу доходу ФОП - єдинника не включаються, зокрема суми коштів цільового призначення, що надійшли від фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Таким чином, дохід у вигляді матеріального забезпечення (допомоги по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною)), який виплачується Фондом соціального страхування України не включається до доходу ФОП, проте оподатковується за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податків – фізичних осіб.

Зверніть увагу! Відповідно до пп. 165.1.1 ПКУ в порядку оподаткування доходів фізичних осіб ПДФО передбачені винятки, за якими отримані доходи платника ПДФО не включаються до його загального місячного (річного) оподатковуваного доходу.

Однак ці винятки, передбачені пп. 165.1.1 ПКУ, не поширюються на виплату заробітної плати, грошової (вихідної) допомоги при виході на пенсію (у відставку) та виплату, пов’язану з тимчасовою втратою працездатності.

Нагадаємо, що податковий агент, який нарахує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника ПДФО, зобов’язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок (пп. 168.1.1 ПКУ). Ставка ПДФО становить 18% (п. 167.1 ПКУ).

Ставка військового збору становить 1,5% об’єкта оподаткування. Нарахування, утримання та сплата (перерахування) військового збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 ПКУ.

Отже, допомога по тимчасовій непрацездатності, нарахована (виплачена) ФОП Фондом соцстрахування є об’єктом оподаткування ПДФО та військовим збором, а ФССУ являється податковим агентом щодо такого доходу.

Про це повідомили податківці ДПС у Дніпропетровській області.