Мобілізовані підприємці: пільги щодо сплати податків

6364 18.03.2022

Держреєстрація підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця (далі – ФОП) на час призову не припиняється. Це передбачено ч. 3 ст. 39 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 р. № 2232-XII (далі – Закон № 2232).

Цією ж нормою визначено, що при непровадженні підприємницької діяльності у період проведення мобілізації, нарахування податків і зборів таким ФОПам не здійснюється. 

Пільги у сплаті податків

На час призову ФОП звільнено від сплати ЄСВ за себе (п. 9-2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон про ЄСВ).

Під час дії особливого періоду

Платники ЄСВ, призвані на військову службу під час мобілізації, передбаченої штатами воєнного часу, на весь строк їх військової служби звільняються від виконання своїх обов’язків, визначених п. 2 ст. 6 Закону про ЄСВ, якщо вони не є роботодавцями.

Підставою для такого звільнення є:

1) заява ФОП;

2) копія військового квитка або іншого документа, виданого відповідним держорганом, із зазначенням даних про призов такої особи на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період.

Документи подаються до податкового органу ФОП протягом 10 днів після його демобілізації.

Якщо демобілізований ФОП перебуває на лікуванні (реабілітації) у зв’язку з виконанням обов’язків під час мобілізації, документи подаються протягом 10 днів після закінчення його лікування (реабілітації).

Якщо платник ЄСВ є роботодавцем і на строк своєї військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, уповноважує іншу особу на виплату найманим працівникам зарплати та/або інших доходів, його зобов’язання, визначені пп. 1 (крім сплати ЄСВ), 2, 3, 4, 5, 6, 10, 12 ч. другої ст. 6 цього Закону про ЄСВ, здійснює така уповноважена особа.

ЄСВ, що був нарахований уповноваженою особою з таких виплат, сплачується до бюджету демобілізованим ФОП протягом 180 к.дн. з першого дня його демобілізації без нарахування штрафних і фінансових санкцій.

При цьому демобілізований ФОП у зазначеній вище заяві зазначає дані про нарахований ЄСВ на суму таких виплат уповноваженою особою протягом строку військової служби ФОП.

Звітність про нарахований ЄСВ протягом строку військової служби ФОП уповноваженою особою на суми виплат найманим працівникам та іншим особам подається демобілізованим ФОП у порядку та строки, встановлені Законом про ЄСВ, без нарахування штрафних і фінансових санкцій, передбачених цим Законом.

Під час особливого періоду мобілізації для платників єдиного внеску (ФОП), призваних на військову службу, на весь строк їхньої військової служби зупиняється застосування норм ст. 25 цього Закону (тобто, заходи впливу та стягнення не застосовуються).

Підстава для такого зупинення – копія військового квитка або копія документа, виданого відповідним держорганом, із зазначенням даних про призов, який подається до податкових органів держорганом протягом 10 днів після мобілізації.

На час призову ФОПа звільнено від (п. 25. підрозд. 10 розд. ХХ Податкового кодексу України, далі – ПКУ):

  • нарахування та сплати ПДФО та єдиного податку;
  • подання звітності, незалежно від того, чи мають вони найманих працівників.

ФОП-незалежники

Самозайняті особи (ФОПи, особи, які провадять незалежну професійну діяльність), які мали/ не мали найманих працівників, призвані на військову службу під час мобілізації на весь період їх військової служби, звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з ПДФО відповідно до розд. IV ПКУ. Також такі особи звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з єдиного податку відповідно до гл. 1 розд. XIV ПКУ.

Підстава для такого звільнення – заява самозайнятої особи та копія військового квитка або копія іншого документа, виданого відповідним державним органом, із зазначенням даних про призов під час мобілізації, на особливий період.

Документи подаються до ДПС за місцем податкової реєстрації самозайнятої після демобілізації особи протягом 10 днів.

Лікування (реабілітація) незалежника

Якщо демобілізована самозайнята особа перебуває на лікуванні (реабілітації) у зв’язку з виконанням обов’язків під час мобілізації, заява і копія військового квитка або копія іншого документа, виданого відповідним держорганом, подаються протягом 10 днів після закінчення її лікування (реабілітації).

Незалежник на військовій службі за призовом під час мобілізації на особливий період

Таблиця

Самостійне подання звітності ФОП (СП)/ Передача повноважень іншій уповноваженій особі (ПУ)

Наявність найманих осіб (+/)

Особливості подання декларацій/ сплати податків 

ПУ

+

Обов’язок з нарахування та утримання ПДФО з таких виплат на строк військової служби самозайнятої особи несе ця уповноважена особа.

Сплата ПДФО, що був нарахований та утриманий уповноваженою особою з таких виплат фізособам, - після демобілізації ФОПа протягом 180 к. дн. з першого дня її демобілізації (без штрафів і фінсанкцій).

Податкова звітність з ПДФО подається демобілізованим ФОПом у порядку та строки, встановлені ПКУ, без нарахування штрафів та фінсанкцій.

ПДВ. ФОП – платник ПДВ, мобілізований до ЗСУ за звітні періоди, в яких відсутні операції з постачання або придбання товарів/ послуг та відсутні інші показники, які підлягають декларуванню, не зобов’язаний подавати декларацію з ПДВ. Звільнення від ПДВ немає.

Про це інформує ГУ ДПС у Кіровоградській області.