Мобілізованому ФОП нараховують ЄП: що робити?

261 11.03.2024

Платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок (далі - ЄП) шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця. Це визначено абз. першим та другим п. 295.1 Податкового кодексу України (далі - ПКУ).  

Нагадаємо, що такі платники можуть здійснити сплату ЄП авансовим внеском за весь податковий (звітний) період (квартал, рік), але не більш як до кінця поточного звітного року. 

Нарахування авансових внесків для ФОП - платників єдиного податку першої і другої груп здійснюється контролюючими органами на підставі заяви такого платника щодо розміру обраної ставки ЄП, заяви щодо періоду щорічної відпустки та/або заяви щодо терміну тимчасової втрати працездатності (п. 295.2 ПКУ). 

Зверніть увагу! Пунктом 11 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ установлено, що з 01 серпня 2023 року ФОП-єдинники першої та другої групи, податкова адреса яких знаходиться на територіях бойових дій або на тимчасово окупованих територіях України станом на дату початку бойових дій або тимчасової окупації, мають право не сплачувати єдиний податок за період з першого числа місяця, в якому почалися бойові дії на відповідній території або почалася тимчасова окупація такої території, до останнього числа місяця, в якому було завершено такі активні бойові дії, припинено можливість бойових дій або завершено тимчасову окупацію. 

Порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків, визначених у пп. 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ, затверджений наказом Мінфіну від 29.07.2022 № 225 (далі - Порядок № 225). 

Так, Порядком № 225 визначено перелік підстав неможливості виконання платником податків – фізичною особою, зокрема самозайнятою особою, податкових обов’язків, зокрема, однією з яких є призов на військову службу під час загальної мобілізації. 

Відповідно до абз. першого - другого п. 3 розд. ІІ Порядку № 225 до платників податків, які на дату набрання чинності Порядком № 225 мають можливість подати до контролюючого органу заяву та документи (копії документів), інформацію про відсутність можливості виконання податкових обов’язків, застосовуються такі правила. 

У разі неможливості виконання платником податків податкового обов’язку, платник податків подає заяву про відсутність такої можливості разом з вичерпним переліком документів (копій документів), інформації. 

Перелік документів, що підтверджують неможливість платника податків - фізичної особи, зокрема самозайнятої особи, своєчасно виконати свій податковий обов’язок, у т. ч. обов’язок податкового агента, затвердженим Наказом № 225 (далі - Перелік). 

Пунктом 4 Переліку визначено, що подається: 

  • військовий квиток; 
  • інший документ, виданий відповідним державним органом, із зазначенням даних про призов такої особи на військову службу за призовом під час мобілізації на особливий період. 

Враховуючи те, що положення пп. 69.1 п. 69 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ поширюються, у т. ч. на платників податків, які мобілізовані, то ФОП-єдинник першої - другої груп, яка мобілізована протягом дії воєнного стану в Україні, та не має можливість своєчасно виконати свій податковий обов’язок щодо, зокрема, сплати ЄП, зобов’язана виконати його протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні. 

Щодо податкової вимоги 

Податкова вимога - письмова вимога контролюючого органу до платника податків щодо погашення суми податкового боргу (пп. 14.1.153 ПКУ). 

Податкова вимога вважається відкликаною, якщо контролюючий орган скасовує податкову вимогу (пп. 60.1.2 ПКУ). 

Відповідно до абз. першого і другого п. 25 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ самозайняті особи (ФОП, особи, які провадять незалежну професійну діяльність), які призвані на військову службу під час мобілізації або залучені до виконання обов’язків щодо мобілізації за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, під час особливого періоду, на весь період їх військової служби звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з ПДФО, а також звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з ЄП. 

Підставою для такого звільнення є заява самозайнятої особи та копія військового квитка або копія іншого документа, виданого відповідним державним органом, із зазначенням даних про призов такої особи на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, які подаються до органу доходів і зборів за місцем податкової реєстрації самозайнятої особи протягом 10 днів після її демобілізації.  

Якщо демобілізована самозайнята особа перебуває на лікуванні (реабілітації) у зв’язку з виконанням обов’язків під час мобілізації, на особливий період, заява і копія військового квитка або копія іншого документа, виданого відповідним державним органом, подаються протягом 10 днів після закінчення її лікування (реабілітації). 

Отже, для скасування контролюючим органом нарахованих сум з ЄП ФОП-єдинники першої або другої групи має право подати заяву разом з вичерпним переліком документів до контролюючого органу відповідно до Порядку № 225.  

Така інформація розміщена на Інформаційно-довідковому ресурсі “ЗІР”, категорія 107.05. 

Про підстави, за яких мобілізований ФОП має право не сплачувати ЄП читайте в блозі Новин вебсервісу СОТА.