Нові РРО-зміни – кого вони стосуються?

5179 14.12.2020

 

9 грудня 20202 року Президент України підписав Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій» від 01.12.2020 року № 1017-IX.

 

Які зміни передбачено законом?


1. Обов’язкове застосування РРО відтерміновано до 1 січня 2022 року для ФОП 2-4 груп, обсяг доходу яких протягом року не перевищує 220 розмірів мінімальної зарплати. Перелік підприємців, для кого РРО є обов’язковим з 1 січня 2021 року скоротили до тих, хто займається такими видами діяльності: 
- торгівлею складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
- продажем ліків, товарів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;
- реалізацією ювелірних виробів.


Так, із попереднього списку обов’язкового застосування РРО виключені: туристичні агенції, готелі, кафе та ресторани, товари та послуги, що надаються через мережу Інтернет, продаж текстилю та деталей для автотранспортних засобів, торгівля уживаними товарами. 


2. Змінюються ліміти для ФОП.
З 1 січня 2021 року ліміт виросте відповідно до розрахунку мінімальної зарплати. Так, ФОП мають обов’язково застосовувати РРО, якщо рівень доходів перевищуватиме 220 розмірів мінімальної зарплати.
Це означає, що, у зв’язку із підвищенням мінімальної зарплати до 6 тис. грн, ліміт для ФОП 2-4 груп групи зросте і становитиме 1 млн 320 тис. грн замість 1 млн грн. Тож, якщо підприємець перевищить обсяг доходів, то, незалежно від виду діяльності, він обов’язково повинен застосовувати РРО під час проведення розрахункових операцій. 


3. Скасовано штрафні санкції за невідповідність готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, зазначеній у денному звіті РРО, та за відсутність попереднього програмування товарів в реєстраторі розрахункових операцій.
Також до 1 січня 2022 року продовжено застосування понижених розмірів фінансових санкцій за порушення окремих вимог закону щодо використання РРО (ПРРО) під час проведення розрахункових операцій. А саме:
- 10 % від вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг) — якщо порушення вчинено вперше;
- 50 % від вартості проданих товарів (робіт, послуг) — за кожне наступне порушення.


4. Скасовано механізм “кешбек” (компенсація коштів споживачам за скарги щодо порушень проведення розрахункових операцій).


Що робити тим, для кого РРО лишається обов’язковим?


Враховуючи норми чинного законодавства, РРО все ж повинні застосовувати з 1 січня 2021 року власники кількох напрямів бізнесу, про які ми згадували вище. Однак, кожен бізнес може обирати між звичайним касовим апаратом та сучасним програмним РРО.
Ми пропонуємо обрати вигідну альтернативу, яка має беззаперечні переваги порівняно із класичними РРО. Хмарний РРО “СОТА Каса” — це нове рішення, що дає змогу легко та швидко реєструвати електронні чеки у ДПС. 

“СОТА Каса”:
- проста у налаштуванні та використанні;
- мінімум часу на реєстрацію касового апарата та каси — все відбувається онлайн;
- не потрібно залучати додаткових спеціалістів, які б допомогли розібратися із ПРРО, як це роблять у випадку встановлення класичного касового апарата;
- доступ з будь-якого гаджета: смартфона, планшета, ноутбука чи ПК, до яких давно звикли користувачі;
- мінімізує помилки, адже робота з “СОТА Каса” надзвичайно проста та зрозуміла;
- передбачає відсутність паперових документів для ведення обліку товарів, а отже менша ймовірність помилок і відсутність штрафів за них;
- можливість реєструвати 1000 чеків щомісяця за фіксовану ціну; 
- виконує всі фіскальні функції: внесення та вилучення готівки, z-звіт, підтримує роботу в режимі оффлайн.

 

Ми розуміємо, що для бізнесу перехід на РРО — це час так кошти, тому ми подбали про те, щоб з хмарним РРО “СОТА Каса” кожен підприємець міг працювати одразу, а її вартість зробили мінімальною. У випадку будь-яких запитань вам завжди допоможе наша служба техпідтримки, а наші експерти регулярно випускають навчальні відеоматеріали та дають відповіді на всі ваші запитання. 

Ознайомитися із корисними відеоматеріалами ви можете на нашому YouTube-каналі за посиланням. 


Якщо у вас виникли запитання щодо реалізації нашого хмарного РРО для вашого бізнесу, звертайтеся за телефоном: +380 44 206 72 15.