Офлайн-режим роботи програмного РРО

3124 05.10.2020

Особливості застосування програмного РРО в режимі офлайн регламентовані розд. V Порядку реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого наказом Мінфіну від 23.06.2020 р. № 317 (далі – Порядок № 317).

На період відсутності зв’язку між програмним реєстратором розрахункових операцій (далі – ПРРО) та фіскальним сервером ДПС (далі – фіскальний сервер) проведення розрахункових операцій здійснюється в режимі офлайн, що може тривати не більше 36 годин підряд, із створенням електронних розрахункових документів, яким присвоюються фіскальні номери із діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером ДПС. Це передбачено п. 1 розд. V Порядку № 317.

У разі проведення розрахункових операцій в режимі офлайн суб’єкти господарювання зобов’язані зазначати у розрахунковому документі про проведення розрахункової операції у режимі офлайн.

У той же час, суб’єкт господарювання може прийняти рішення про те, що за відсутності зв’язку між ПРРО та фіскальним сервером проведення розрахункових операцій в режимі офлайн не здійснюється до моменту належного встановлення такого зв’язку. Але про це суб’єкт повідомляє у Заяві під час реєстрації ПРРО або в період його експлуатації (п. 12 розд. V Порядку № 317). 

Контроль часу в офлайн-режимі

Під час роботи в режимі офлайн програмне рішення ПРРО має забезпечувати контроль залишку часу, протягом якого може тривати режим офлайн (36 годин підряд або 168 годин на місяць), та припинити проведення розрахункових операцій у разі досягнення одного з граничних строків.

Час, протягом якого ПРРО перебував у режимі офлайн, підраховується шляхом сумування таких періодів (п. 10 розд. V Порядку № 317):

  • від дати та часу, зазначеного у Повідомленні за формою № 4-ПРРО з відміткою «початок переведення ПРРО в режим офлайн», до дати та часу, зазначеного у відповідному Повідомленні за формою № 4-ПРРО (J/F1316901) з відміткою «завершення режиму офлайн»;
  • від дати та часу, зазначеного у Повідомленні за формою № 4-ПРРО з відміткою «завершення режиму офлайн», до дати та часу, зазначеного у Повідомленні за формою № 4-ПРРО з відміткою «початок переведення ПРРО в режим офлайн», якщо в період між такими строками на фіскальному сервері ПРРО не було зареєстровано жодного розрахункового документа в режимі онлайн-обміну.

 ПРРО не може працювати в режимі офлайн після спливу встановлених граничних строків застосування такого режиму суб’єктом господарювання (не більше ніж 36 годин підряд та 168 годин протягом календарного місяця), без наявного невикористаного діапазону, а також за наявності зв’язку між ПРРО та фіскальним сервером.

Початок відліку режиму офлайн та відновлення зв’язку із сервером

Відлік часу, протягом якого ПРРО працював у режимі офлайн, починається від дати та часу, зазначених у повідомленні про проведення розрахункових операцій в режимі офлайн з відміткою «початок переведення ПРРО в режим офлайн» до дати та часу, зазначених у повідомленні з відміткою «завершення режиму офлайн», а також від дати та часу, зазначених у повідомленні з відміткою «завершення режиму офлайн» до дати та часу, зазначених у повідомленні з відміткою «початок переведення ПРРО в режим офлайн», якщо в період між такими строками фіскальним сервером ДПС не було зареєстровано розрахункових документів в режимі онлайн-обміну.

У момент відновлення зв’язку між ПРРО та фіскальним сервером ПРРО має бути автоматично переведений із режиму офлайн у режим онлайн-обміну з фіскальним сервером.

Після відновлення зв’язку між ПРРО та фіскальним сервером в момент виходу ПРРО із режиму офлайн одночасно мають бути сформовані електронне Повідомлення за формою № 4-ПРРО з відміткою «завершення режиму офлайн» із присвоєнням цьому Повідомленню відповідного фіскального номера із діапазону та пакет даних встановленого формату, що містить повідомлення про початок переведення ПРРО в режим офлайн, чеки та повідомлення про завершення режиму офлайн з використанням електронного підпису особи, яка здійснювала розрахункові операції, або електронної печатки суб’єкта господарювання, на якого зареєстровано ПРРО. Зазначений пакет даних протягом 1 години після встановлення зв’язку із фіскальним сервером направляється до фіскального сервера (п. 8 розд. V Порядку № 317).

Нагадуємо нашим користувачам, що розробник M.E.Doc пропонує сучасну альтернативу використання класичному РРО – СОТА Каса.