Особливості виправлення помилок у звіті з ЄСВ

1813 05.02.2021

На Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР» розміщена відповідь на запитання: яким чином страхувальнику (у т. ч. ФОП та фізособі-незалежнику, які подають звітність з ЄСВ самі за себе) виправити помилки у цьому звіті до закінчення терміну його подання?

Нагадуємо нашим читачам, що cтрахувальники, які є платниками ЄСВ, визначені в ч. 1 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI (далі – Закон № 2464). На них покладено обов’язки щодо нарахування, обчислення та сплати ЄСВ. До страхувальників відносяться і  ФОП та особи, які провадять незалежну професійну діяльність та подають звітність з ЄСВ самі за себе. Це визначено п. 1 розд. І Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 р. № 435 (далі – Порядок № 435).

Строки подання Звіту з ЄСВ встановлено п. п. 1–3 розд. ІІІ Порядку № 435. Так, формування та подання звітності з ЄСВ здійснюється:

  • роботодавцями протягом 20 календарних днів, що настають за останнім днем звітного періоду;
  • ФОП, зокрема, платниками єдиного податку, один раз на рік до 10 лютого року, що настає за звітним періодом (подання звіту з ЄСВ самі за себе);
  • незалежниками один раз на рік до 01 травня року, що настає за звітним періодом (подання звіту з ЄСВ самі за себе).

Якщо виявлено помилки у звіті з ЄСВ до закінчення терміну його подання, страхувальник повторно формує та подає його у повному обсязі до контролюючого органу за місцем обліку (п. 1 розд. V Порядку № 435).

Зверніть увагу! Чинним вважається останній електронний або паперовий звіт, поданий страхувальником до закінчення термінів подання звітності, визначених Порядком № 435, який пройшов всі контролі при завантаженні до Реєстру страхувальників та до Реєстру застрахованих осіб.

У випадку, коли страхувальником подаються до закінчення терміну подання Звіту лише окремі таблиці за поточний звітний період Звіту із зазначенням типу форми «скасовуюча», «додаткова», такий Звіт не вважається Звітом і вважається таким, що не подавався.

Отже, у разі виявлення помилки у Звіті до закінчення терміну його подання, страхувальники (у т. ч. підприємці, зокрема, незалежники, які подають звітність самі за себе) повторно формують та подають звіт з ЄСВ у повному обсязі до ДПС за місцем обліку.

Відповідь розміщена в актульних питаннях.