Підтверджуючі документи від ФОП

26490 09.08.2021

Продовжуючи наш цикл матеріалів Сам Собі ФОП, розглянемо ситуацію щодо уникнення подвійного оподаткування для ФОП - загальників та єдинників.

Щодо ФОП - загальників.

Під час нарахування (виплати) ФОП доходу від здійснення підприємницької діяльності, суб’єкти господарювання або самозайняті особи, які нараховують (виплачують) такий дохід, не утримують податок на доходи у джерела виплати, якщо фізичною особою - підприємцем, яка отримує такий дохід, надано копію документа, що підтверджує її державну реєстрацію суб’єкта підприємницької діяльності. Такі вимоги визначені п. 177.8 Податкового кодексу України (далі - ПКУ).

Порядок надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (далі - ЄДР) регулюється ст. 11 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 р. №755-IV (далі – Закон №755).

Відомості, що містяться в ЄДР, є відкритими і загальнодоступними (крім реєстраційних номерів облікових карток платників податків та паспортних даних) та надаються, зокрема у вигляді виписки, витягу, які можна отримати в паперовій та електронній формі (ч. 2 ст. 11 Закону №755).

Отже, для того щоб ФОП - загальнику уникнути подвійного оподаткування, такий платник повинен надати контрагентам (юрособам та фізособам - підприємцям), з якими має господарські відносини, копію документа, підтверджуючого державну реєстрацію фізичної особи - підприємця (витяг або виписку з ЄДР, в яких зазначені види діяльності).

Про це нагадали податківці ДПС у Тернопільській області.

Щодо ФОП - єдинників.

Документом, що підтверджує факт перебування ФОП на спрощеній системі оподаткування, є витяг з реєстру платників єдиного податку, копія якого при необхідності надається юрособам та фізособам – підприємцям, з якими такий ФОП має господарські відносини.

Відповідно до вимог пп. 165.1.36 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються доходи фізичної особи - підприємця, з якого сплачується єдиний податок згідно із спрощеною системою оподаткування.

Отже, ФОП - єдинник для уникнення подвійного оподаткування, окрім копії документа, що підтверджує державну реєстрацію фізичної особи - підприємця (витяг або виписку з ЄДР, в яких зазначені види діяльності), подає при необхідності копію витягу з реєстру платників єдиного податку.

Таке роз’яснення надано на Інформаційно довідковому - ресурсі «ЗІР», категорія, 107.05.

Зазначимо, що статус контрагента незалежно від системи оподаткування має бути документально підтвердженим.

Крім того, витяги в паперовій та електронній формі мають однакову юридичну силу. Це визначено вимогами абз. 1 ч. 5 ст. 11Закону № 755. А враховуючи час електронних технологій, всю інформацію можна отримати онлайн на офіційних сайтах Мін’юсту та ДПС.