Подача річної звітності ФОП: як зробити це безоплатно

75 22.10.2024

Щорічно після святкування Нового року перед фізичними особами-підприємцями постає запитання — як подавати річні звіти? Слідом за цим виникають й інші виклики: які саме звіти потрібно подавати, де їх створити, як відправити та де взяти кваліфікований електронний підпис? 

Аби уникнути цих проблем, ми вже зараз підготували для вас детальний матеріал про те, як ФОП правильно подавати річну звітність — ба більше, абсолютно безоплатно!

Кому та які звіти потрібно подавати? 

Щорічна звітність для ФОП в Україні залежить від системи оподаткування, на якій знаходиться фізична особа-підприємець (загальна або спрощена). Окрім податкової декларації, ФОП можуть бути зобов'язані подавати й інші форми звітності, залежно від діяльності та обов'язків перед органами соціального страхування.

Ось основні річні звіти, що подаються ФОП:

1. ФОП на загальній системі:

  • Податкова декларація про майновий стан і доходи (до 1 травня).
  • Єдиний соціальний внесок (ЄСВ) (до 10 лютого).
  • Звітність щодо найманих працівників, якщо вони є (форма 1ДФ).

2. ФОП на спрощеній системі 1 та 2 групи:

  • Декларація платника єдиного податку (до 1 березня).
  • Єдиний соціальний внесок (ЄСВ) (до 10 лютого).

3. ФОП на спрощеній системі 3 група:

  • Декларація платника єдиного податку (подається щоквартально, не пізніше 40 календарних днів після закінчення кварталу).
  • Єдиний соціальний внесок (ЄСВ) (до 10 лютого).

Як подати щорічні звіти безоплатно? 

Річні звіти для ФОП можна подати у вебсервісі СОТА Lite, що є розробкою української IT-компанії Linkos Group. І все це абсолютно безоплатно! А ще можна обмінюватися документами по 3 грн за шт.

Перейти до СОТА Lite 

Вебсервіс СОТА Lite дозволяє працювати з документами будь-яких форматів, швидко отримувати і погоджувати їх, а також є зручним інструментом для відділу продажу. Із СОТА Lite, маючи будь-який гаджет із доступом до інтернету, за лічені хвилини ви можете перейти на електронний документообіг зі своїми клієнтами.

Як це працює? Для того, щоб подати звіт у контролюючий орган, авторизуйтесь у вебсервісі будь-яким способом. На панелі, яка розташована у верхній частині екрану, натисніть кнопку “Меню” й оберіть розділ “Звітність”. Натисніть кнопку “Створити документ”, оберіть потрібний бланк звіту та період, за який ви будете звітувати. Натисніть ОК. Заповніть звіт, натисніть кнопку “Перевірити” та підпишіть документ. Для того, щоб передати звіт до контролюючого органу, натисніть кнопку “Відправити”. Через деякий час на відправлений вами звіт в автоматичному режимі буде отримано відповіді від контролюючого органу. 

Детальну інструкцію дивіться у відео

Перелік звітів, які доступні у СОТА Lite 

Наводимо форми звітності, доступні у СОТА Lite для ФОП станом на 01.10.2024.

Код

Назва звіту

F3001004 

Повідомлення про прийняття працівника на роботу 

F0500109

Об’єднана звітність ПДФО та ЄСВ

F0103406

Податкова декларація платника єдиного податку фізичної особи-підприємця (1,2 гр)

F0103308

Податкова декларація платника єдиного податку фізичної особи-підприємця (3 гр)

F0103203

Податкова декларація платника єдиного податку третьої групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні

F0100112

Податкова декларація про майновий стан і доходи

F0102003

Заява про застосування спрощеної системи оподаткування

F1391104

Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого або удосконаленого електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису

C1100101

Заява-розрахунок

C1100201

Повідомлення про виплату коштів застрахованим особам

 

Де взяти кваліфікований електронний підпис? 

Отримати свій КЕП можна, звернувшись до ЦСК “Україна” — кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг, який має розгалужену мережу представництв у всіх регіонах України. За час роботи центру видано понад 8,5 млн сертифікатів КЕП для фізичних та юридичних осіб!

Використовувати електронний підпис можна:

  • для підписання звітності до контролюючих органів (ДПСУ, ДПФУ, ДССУ, міністерства та інші);
  • у програмах для обміну електронними документами з контрагентами (M.E.Doc, СОТА та інші);
  • у вебсервісах та порталах для отримання державних електронних послуг громадян України.

Тож нехай річна звітність вас більше не лякає! Із вебсервісом СОТА Lite від Linkos Group можна подати річні звіти абсолютно безоплатно, а ще обмінюватися документами по 3 грн. за шт. Це водночас легкий та потужний онлайн-сервіс для ФОП та юридичних осіб, який не вимагає від вас щомісячних або щорічних оплат тарифів, адже ви сплачуєте лише за потрібну вам кількість документів. Спробуйте роботу із щорічними звітами у СОТА Lite вже зараз абсолютно безоплатно!