Подання ПФУ звітності CRS: зустрічайте нові рішення СОТА CRS

368 12.06.2024

Нагадаємо нашим читачам, що 17 листопада 2023 року набрав чинності наказ Мінфіну від 25.09.2023 р. № 516 «Про затвердження Порядку заповнення та подання фінансовими агентами звіту про підзвітні рахунки відповідно до багатосторонньої угоди компетентних органів про автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки» (далі – Наказ).  

З набранням чинності змін до податкового законодавства щодо імплементації в Україні Загального стандарту звітності CRS фінансові агенти, які є Підзвітними Фінансовими Установами для цілей Багатосторонньої угоди CRS та Загального стандарту звітності CRS (далі – ПФУ), з 1 липня 2023 року зобов’язані вживати заходи належної комплексної перевірки з метою виявлення підзвітних рахунків та щороку, до 1 липня, подавати до Державної податкової служби України звіт про підзвітні рахунки (далі – Звіт).  

Наказом встановлено, що перший Звіт за звітний період, що розпочинається 01 липня 2023 року та завершується 31 грудня 2023 року (перший звітний період), подається ПФУ до 01 липня 2024 року. В подальшому звітним періодом вважатиметься попередній календарний рік. Докладно про це ми писали тут

У Звіті надається інформація про всі підзвітні рахунки за звітний період. Якщо ПФУ у звітному році не має фінансових рахунків або якщо після застосування процедур належної комплексної перевірки у звітному році ПФУ не виявляє жодного фінансового рахунку, який є підзвітним для цілей Багатосторонньої угоди CRS, ПФУ подає «нульовий» звіт, в якому вказує про відсутність підзвітних рахунків у відповідному році. 

Про те, хто є підзвітними фінустановами та подає новий Звіт, та хто є непідзвітними фінустановами, – читайте в Інформаційному листі ДПСУ №5/2023

Нова лінійка рішень СОТА CRS 

Для зручного подання ПФУ звітності CRS Linkos Group створено два рішення:  

  • СОТА CRS це хмарний сервіс, який забезпечує створення особистого кабінету для формування, перевірки та подання звітності про підзвітні рахунки.   
  • СОТА АРІ CRS  – рішення, що складається з кабінету користувача та вбудованого REST API для інтеграції з обліковими системами. Встановлюється в інфраструктурі користувача та забезпечує роботу через браузер.  API дозволяє працювати з великими обсягами даних, формувати автоматизовано звіти, оптимізувати процес подачі звітності CRS.   

Рішення СОТА CRS призначені для подання ПФУ звітності CRS до Державної податкової служби України (ДПС). 

Звертаємо увагу, що до подання звітності усі ПФУ мають бути зареєстрованими у Переліку ПФУ (слід стати на облік у ДПС). Цей Перелік є публічним та знаходиться на вебпорталі ДПС у розділі «CRS»

Лінійка рішень СОТА CRS розроблено згідно з вимогами Наказу. Тож, у СОТА CRS враховано всі особливості подання нової звітності. 

Зокрема, новий звіт подається, коли ви бажаєте внести нову інформацію щодо фінансових рахунків чи іншу інформацію, коригуючий – коли слід внести зміни у раніше поданий звіт, “нульовий” – коли є обов’язок щодо подання звіту CRS, а підзвітних фінансових рахунків у звітному періоді немає. Наприклад, у КУА немає власних підзвітних рахунків, тому вона подає “нульовий” звіт CRS703. 

Звіт заповнюється латиницею (крім контактних даних, де дозволяється заповнення як латиницею, так і кирилицею) та подається виключно в електронній формі одним XML-файлом. 

Слідкуйте за нашими публікаціями, щоб не пропустити важливої інформації. Для Вашої зручності розпочинаємо цикл статей щодо особливостей заповнення нової звітності CRS у лінійці рішень СОТА CRS

Дізнайтеся більше про подання звітності з СОТА CRS на нашому сайті