Повернути кошти, якщо не скористався правом несплати ЄП

222 30.01.2024

Платник податків зобов’язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених ПКУ та законами з питань митної справи. Це передбачено пп. 16.1.4 Податкового кодексу України (далі - ПКУ).  

ФОП-єдинники 1-2 груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця. 

Такі платники єдиного податку можуть здійснити сплату єдиного податку авансовим внеском за весь податковий (звітний) період (квартал, рік), але не більш як до кінця поточного звітного року. 

Нарахування авансових внесків для ФОП-єдинників 1-2 груп здійснюється контролюючими органами на підставі заяви такого платника єдиного податку щодо розміру обраної ставки єдиного податку, заяви щодо періоду щорічної відпустки та/або заяви щодо терміну тимчасової втрати працездатності (п. 295.2 ПКУ). 

ФОП-єдинники 1-2 груп подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку у строк, встановлений для річного податкового (звітного) періоду, в якій відображаються обсяг отриманого доходу, щомісячні авансові внески, а також відомості про суми ЄСВ, нарахованого, обчисленого і сплаченого в порядку, визначеному законом для даної категорії платників. 

Нагадаємо, що тимчасово, з 01.04.2022 р. до 31.07.2023 р. ФОП-єдинники 1-2 групи мали право не сплачувати єдиний податок. 

При цьому, ПКУ, зокрема, визначено, що з 01.08.2023 р. ФОП-єдинники 1-2 групи, які знаходиться на окупованих територіях бойових дій або на тимчасово окупованих мають право не сплачувати єдиний податок. Перелік таких територій затверджено наказом Мінреінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 р. № 309.  

Більш докладно про те, чи є можливість не сплачувати ЄП з 01.08.2023 р. читайте у нашому матеріалі.  

Зверніть увагу! Податкові зобов’язання із сплати єдиного податку нараховуються платникам єдиного податку за періоди, за які був сплачений єдиний податок, що відображені в декларації платника єдиного податку. 

Відповідно до пп. 17.1.10 ПКУ платник податків має право на залік чи повернення надміру сплачених, а також надміру стягнутих сум податків та зборів, пені, штрафів

Так, помилково та/або надміру сплачені суми грошового зобов’язання підлягають поверненню платнику, відповідно до ст. 43 ПКУ та ст. 301 Митного кодексу України, крім випадків наявності у такого платника податкового боргу. 

Отже, ФОП-єдинники 1-2 груп, які не скористались правом щодо несплати єдиного податку та сплачували авансові внески, зобов’язані відобразити суми сплачених авансових внесків у розділах ІІ або ІІІ річної Декларації, оскільки такі суми не є помилково та/або надміру сплаченими сумами грошового зобов’язання та не підлягають поверненню платнику податку в порядку, передбаченому ПКУ, або зарахуванню в рахунок майбутніх платежів з цього податку. 

Про це повідомили податківці ДПС у Львівській області.