Прийнято закон про відтермінування РРО

901 02.12.2020

ВРУ 01.12.2020 року прийняла проєкт Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій від 01.12.2020 № 4439-д.

Це альтернативний проєкт до законопроєкту від 27.11.2020 № 4439, про який ми писали раніше.

Зокрема, згідно з прийнятим проєктом закону з 1 січня 2021 року до 1 січня 2022 року реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій не застосовуються платниками єдиного податку 2 - 4 груп (фізичними особами - підприємцями), обсяг доходу яких не перевищує 220 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють:

  • реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
  • реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;
  • реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

У разі перевищення платником єдиного податку другої - четвертої груп (фізичною особою - підприємцем) в календарному році обсягу доходу 220 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, застосування РРО та/або програмного РРО для такого платника єдиного податку є обов’язковим.

Отже, згідно з текстом проєкту № 4439-д із ризикових видів діяльності, при здійсненні яких ФОП-єдинники 2-4 груп повинні були обов’язково з 01.01.2021 року застосовувати РРО, виключили:

  • реалізацію товарів (надання послуг) через мережу Інтернет;
  • роздрібну торгівлю вживаними товарами в магазинах (група 47.79 КВЕД);
  • діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування, якщо така діяльність є іншою, ніж визначена пунктом 11 статті 9 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг";
  • діяльність туристичних агентств, туристичних операторів;
  • діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщення (група 55.10 КВЕД);
  • реалізацію текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, що затверджується Кабінетом Міністрів України.

Таким чином, з 01.01.2021 року обов’язково застосовувати РРО повинні ФОП-платники єдиного податку 2-4 груп, які здійснюють:

  •  реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
  • реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;
  • реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

А також ті ФОП єдинники 2-4 груп, обсяг доходу яких перевищує 220 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року. Нагадаємо, що мінімальну зарплату з 01.01.2021 року планується встановити у розмірі 6000 грн. У такому разі граничний обсяг доходу, при якому застосування РРО обов’язкове, становитиме 1320000 грн.

Всі інші ФОП-єдинники 2-4 груп застосовуватимуть РРО з 01.01.2022 року.

Зауважимо, що наразі законопроєкт № 4439-д готується на підпис. У разі його підписання та опублікування ми розглянемо цей закон більш детально вже на основі тексту опублікованого закону.