Реалізація е-ТТН — крок у розвитку логістики України

900 20.09.2023

За останні роки український бізнес навчився виживати, швидко застосовувати нові технології та працювати за будь-яких умов. До прикладу, якщо раніше документообіг на підприємствах був переважно у паперовому вигляді, то зараз українці надають перевагу електронним документам, адже розуміють їхню перевагу. І зараз, коли відбувається процес впровадження е-ТТН, варто вкотре згадати всі плюси ЕДО для бізнесу та відповідні переваги електронних накладних. 

Так, електронний документообіг (ЕДО) в Україні вирішує ряд важливих проблем, пов'язаних з управлінням документами та бізнес-процесами в державних установах, підприємствах та організаціях. Так, основні проблеми, які вирішує ЕДО в Україні, включають:

  1. Підвищення ефективності та продуктивності організацій: ЕДО допомагає зменшити паперову складність документообігу та скорочує час, необхідний для обробки документів. 
  2. Підвищення транспарентності: ЕДО дозволяє зберігати електронні копії документів, що полегшує доступ до них для зацікавлених сторін і зменшує можливість фальсифікації документів.
  3. Зменшення витрат: завдяки впровадженню ЕДО, організації можуть значно заощадити на витратах на папір, друкарську техніку, поштові витрати і обробці документів.
  4. Прискорення прийняття рішень: ЕДО дозволяє швидше обробляти документи, що важливо для прийняття стратегічних та оперативних рішень.
  5. Підвищення безпеки: за допомогою ЕДО можна захищати документи за допомогою різноманітних методів шифрування та автентифікації, що покращує їхню безпеку та захист від несанкціонованого доступу.
  6. Виконання законодавства: ЕДО допомагає організаціям виконувати законодавчі вимоги щодо зберігання та обробки документів, зокрема, щодо збереження даних про фінансову звітність та іншу документацію.
  7. Зручність і комфорт: впровадження ЕДО полегшує роботу співробітників, оскільки дозволяє працювати з документами з будь-якого місця, де є доступ до Інтернету.
  8. Заощадження часу: ЕДО допомагає уникнути затримок, пов'язаних з доставкою документів поштою або кур'єрами, що дозволяє бізнес-процесам працювати більш швидко та ефективно.

Значною мірою впровадження ЕДО сприяє модернізації управління та підвищує конкурентоспроможність організацій та країни в цілому, спрощує взаємодію з державними структурами та підвищує якість обслуговування громадян і підприємств.

Здавалося б усе чудово і жодних мінусів немає, але є така річ як інтероперабельність, коли різні системи ЕДО не завжди можуть ефективно взаємодіяти між собою. 

Проблема інтероперабельності в електронному документообігу в Україні виникає тоді, коли різні системи та платформи не можуть ефективно обмінюватися даними або взаємодіяти між собою. Це може призвести до збоїв в обробці документів, збільшення витрат часу та ресурсів на розв?язання проблем та навіть до можливості втрати важливої інформації. 

Якщо проблеми інтероперабельності будуть вирішені, бізнес в Україні отримає ряд вигод:

  1. Зменшення витрат: збільшена ефективність обміну даними між організаціями дозволить зменшити витрати на обробку та обмін документами.
  2. Підвищення продуктивності: бізнеси зможуть працювати швидше та ефективніше завдяки спрощеному обміну інформацією.
  3. Розширення ринків: здатність взаємодіяти з різними організаціями та державними структурами може розширити можливості бізнесу для співпраці та росту.
  4. Забезпечення конкурентоспроможності: бізнеси, які швидко адаптуються до стандартів і практик інтероперабельності, зможуть залишатися конкурентоспроможними в умовах швидкої зміни технологічного середовища.

Отже, розв'язання проблеми інтероперабельності є ключовим для подальшого розвитку електронного документообігу в Україні та підвищення конкурентоспроможності бізнесу. І що важливо — саме зараз в Україні відбувається процес реалізації проєкту е-ТТН, в якому проблема інтероперабельності вже вирішується за допомогою ЦБД, що стандартизує обмін між різними провайдерами.

Отже, яка мета застосування е-ТТН в Україні? 

  • По-перше — це прискорення та спрощення логістичних процесів
  • По-друге — підвищення ефективності контролю за перевезеннями та скорочення корупції у сфері вантажоперевезень.
  • По-третє — зниження витрат на оформлення документів.

Для українського бізнесу електронні накладні мають ряд переваг: 

  • прискорення і спрощення оформлення документів 
  • зниження витрат на оформлення документів 
  • зменшення ймовірності втрати документів 
  • підвищення безпеки та прозорості перевезень

Реалізація е-ТТН в Україні — це важливий крок у розвитку логістичної сфери всієї країни. Але для успішного застосування е-ТТН необхідно ще розв?язати проблеми, що пов?язані із неготовністю учасників перевезень до використання електронних документів, попри всі їх переваги. Розвиток кожного окремого українського бізнесу — це розвиток всієї України. Тому вже зараз обрані провайдери е-ТТН, які сприяють поінформованості українстві про суть проєкту е-ТТН для кожного бізнесу та всієї країни загалом, а також допомагають протестувати нову систему для свого бізнесу.

Так, одним із перших офіційних провайдерів-ТТН  в Україні став сервіс ПТАХ, який вже встиг реалізувати кілька сервісів для роботи з е-ТТН та відкрив для всіх охочих безплатний доступ для тестування. Тож, кожен бізнес має змогу вже зараз цілком безоплатно протестувати е-ТТН у своїй роботі, отримати відповіді на всі свої запитання щодо проєкту е-ТТН, а також скористатися безплатними консультаціями, які можуть суттєво спростити роботу з електронними накладними. 

Впровадження е- ТТН на законодавчому рівні — це тільки питання часу, а кожен український бізнес має змогу вже зараз розпочати підготовку, щоб усвідомити, що е-ТТН, як, наприклад, подання звітності в електронному форматі, тільки спрощує життя, а не навпаки. Тому, якщо ви бажаєте спробувати е-ТТн чи просто отримати безплатну консультацію — звертайтесь до наших фахівців за посиланням.

Спільними зусиллями ми можемо вивести весь український бізнес на надпотужний рівень. Тож використовуймо усі можливості, які цьому сприяють вже сьогодні.