Реалізація єдинником виробів з корисних копалин

47 08.05.2024

Не можуть бути єдинниками 2–3 групи фізособи – підприємці, які здійснюють, видобуток, реалізацію корисних копалин, крім реалізації корисних копалин місцевого значення. Це передбачено пп. 5 пп. 291.5.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ). 

До переліку корисних копалин місцевого значення, затвердженого постановою КМУ від 12.12.1994 р. № 827, належать:  сировина для хімічних меліорантів ґрунтів (вапняк, гіпс, гажа, сапропель); 

  • сировина для будівельного вапна та гіпсу (гіпс, вапняк, крейда); 
  • сировина піщано-гравійна (пісок); 
  • сировина цегельно-черепична (суглинок, супісок); 
  • інші корисні копалини, що не включені до Переліку корисних копалин загальнодержавного значення. 

Таким чином, ФОП – єдинник 2–3 групи має право здійснювати реалізацію корисних копалин місцевого значення у вигляді сировини. А також виготовляти та реалізовувати вироби з корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення, з дотриманням вимог, встановлених ст. 291 ПКУ, а саме: у разі здійснення діяльності з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогметалів, дорогкаміння, дорогкаміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. Такі ФОПи належать виключно до 3 групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, встановленим для такої групи. 

Про це інформує ГУ ДПС у Дніпропетровській області.