Розрахунковий документ замість фіскального чека

1055 16.07.2021

Нагадуємо нашим читачам, що реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмні РРО (далі – ПРРО) та розрахункові книжки не застосовуються при продажу товарів (наданні послуг) фізособами – платниками єдиного податку, що відносяться відповідно до Податкового кодексу України до груп платників єдиного податку, які не застосовують РРО. Це передбачено нормами п. 6 ст. 9 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР (далі – Закон №265).

У той же час, відповідно до п. 15 ст. 3 Закону № 265 суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції за готівку та/або в безготівку (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг тощо) зобов’язані надавати в паперовій та/або електронній формі покупцю товарів (послуг) за його вимогою чек, накладну або інший розрахунковий документ, що засвідчує передання права власності на них від продавця до покупця.

Ненадання такого розрахункового документа є порушенням Закону України «Про захист прав споживачів» від 12.05.1991 р. № 1023-ХІІ (далі – Закон №1023), але не може бути підставою для застосування до порушника адміністративних чи фінансових санкцій, передбачених законодавством з питань оподаткування.

Таким чином, фізособа-єдинник, який має право не застосовувати РРО та/або ПРРО, зобов’язаний надати в паперовій та/або електронній формі покупцю товарів (послуг) за його вимогою чек, накладну або інший розрахунковий документ, що засвідчує передання права власності на них від продавця до покупця. У протилежному випадку застосовується відповідальність за порушення прав споживачів відповідно до Закону № 1023.

Відповідне роз’яснення надало ГУ ДПС у Тернопільській області.