Скасування реєстрації ФОП

4872 17.09.2021

У нашій рубриці Сам собі ФОП ми розглядаємо корисні кейси, які стануть у нагоді для ФОПів будь-якої групи.

Цього разу розглянемо підстави, які можуть бути причиною скасування реєстрації ФОП і як правильно припинити діяльність ФОП.

Причини для скасування або припинення діяльності ФОП можуть бути різними. Від банального - не отримали бажаного результату від діяльності (бізнес не пішов і це, звісно, прикро) до більш серйозних - банкрутство, смерть ФОП.

Причини припинення діяльності ФОП можна поділити за двома принципами: добровільне та примусове.

ФОП, СОТА, скасування реєстрації, припинення діяльності

У разі виникнення однієї із причин ФОПу необхідно правильно закрити свою підприємницьку діяльність.

Що для цього необхідно зробити?

Крок 1. Заява до держреєстратора.

Заява про припинення підприємницької діяльності (форма №1), далі - Заява, затверджена наказом Мін’юсту «Про затвердження форм заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» від 18.11.2016 р. № 3268/5, у редакції від 19.05.2020 р. № 1716/5.

Заява подається в паперовій формі особисто суб’єктом господарювання або уповноваженою особою. 

Бланк Заяви реалізовано у вебсервісі СОТА (ідентифікатор форми - PD800412), який можна заповнити, роздрукувати і подати до державного реєстратора. В електронному форматі Заяву можна подати за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг «Портал Дія» (https://diia.gov.ua). При цьому, Заява, підписана КЕП, буде автоматично надіслана до держреєстратора і буде розглянута протягом 24 годин після надходження документів, крім вихідних та святкових днів.

! Подання платником податків Заяви до держреєстратора не означає автоматичного зняття його з обліку в контролюючому органі. 

Після держреєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП продовжує обліковуватися в контролюючих органах як фізична особа – платник податків.

Крок 2. Ліквідаційна звітність.

У разі припинення діяльності ФОП-загальники та ФОП-єдинники подають різні звіти. 

ФОП-загальники подають ліквідаційну податкову декларацію про майновий стан і доходи у строки, встановлені для місячного податкового періоду, тобто протягом 20-ти календарних днів, що настають за останнім календарним днем місяця, в якому відбулось припинення діяльності.

ФОП, СОТА, припинення діяльності

Також подається повідомлення форми № 20-ОПП з інформацією про закриття об'єкта оподаткування.

Крім того, звіт з ЄСВ (Додаток 5), який подається протягом 30 к. днів після дати реєстрації припинення діяльності.

У разі якщо ФОП є платником ПДВ - подається декларація з ПДВ. Анулювання реєстрації платника ПДВ здійснюється на дату держреєстрації припинення діяльності (п. 184.2 ПКУ).

У разі анулювання реєстрації особи як платника ПДВ останнім звітним (податковим) періодом є період, який розпочинається від дня, що настає за останнім днем попереднього податкового періоду, та закінчується днем анулювання реєстрації (п. 184.6 ПКУ).

Для ФОП - спрощенців нормами ПКУ не передбачено подання ліквідаційної звітності. 

ФОП-єдинники, щодо яких внесено запис про припинення підприємницької діяльності ФОП до ЄДР, подають податкову декларацію платника єдиного податку востаннє за податковий (звітний) квартал в якому проведено держреєстрацію припинення діяльності наростаючим підсумком з початку року протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу або до закінчення такого звітного періоду на який припадає дата ліквідації.

Однак, ФОП (3-ї групи) у разі припинення своєї діяльності повинні подати податкову декларацію з єдиного податку (ідентифікатор форми - J/F0103307) - Додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» (J/F0133107). А ФОП (1-2 груп) - податкову декларацію з єдиного податку (F0103405) - Додаток 1 (F0134105). Строк подання - протягом 40 к. днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу наростаючим підсумком, незважаючи на те, що таку звітність ФОП-єдинники подають за звітний період, що становить рік

Важливо! В Додатку 1 не забудьте зазначити Тип форми - після припинення і період перебування ФОП на спрощеній системі оподаткування з 01.01.2021 р. по день припинення.

При поданні ліквідаційної звітності, слід врахувати наступне, у разі подання заяви про припинення діяльності ФОП до держреєстратора, електронний документообіг між платником податків та контролюючими органами припиняється.  

Тому ліквідаційну звітність ФОПам прийдеться подавати особисто або через уповноважену особу (інформація про яку має бути засвідчена нотаріусом), або надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення.

Крок 3. Звірка щодо стану розрахунків з бюджетами. 

Перевірте чи немає заборгованості зі сплати податків і зборів. Інструмент що допоможе Вам у цьому - вебсервіс СОТА. А саме, подавши Запит про отримання витягу щодо стану розрахунків з бюджетами та цільовими фондами за даними органів ДПС (ідентифікатор форми - J/F1300204) та Заяву про надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи (ідентифікатор форми - J/F1300305).

Зверніть увагу! При припиненні підприємницької діяльності ФОП контролюючий орган може призначити і провести документальну перевірку, але за наявності підстав і з урахуванням строків давності, передбачених ПКУ.

Крок 4. Закриття банківських рахунків.

Після подання Заяви в ЄДР банківські рахунки стають заблокованими.

Крок. 5. Зняття з обліку в контролюючих органах. 

Це можливо тільки після подання ліквідаційної звітності, отримання акту звірки з ПФУ та проведення перевірки (контролюючі органи проводять перевірки платників щодо правильності нарахування податків і зборів).

Якщо за результатами проведеної перевірки у ФОП немає заборгованостей по сплаті платежів до бюджету, штрафних санкцій, то підприємцю встановлюється обліковий стан «припинено».

І, останнє,  блокування КЕП у разі його використання.

Датою припинення діяльності ФОП є дата держреєстрації припинення діяльності такого ФОП в Єдиному державному реєстрі.

Слідкуйте за нашими публікаціями! Корисні новини від СОТА читайте тут.