Сплата єдиного податку ФОП

6218 26.10.2021

Продовжуючи цикл статей Сам собі ФОП, нагадаємо нашим читачам про терміни сплати та звітування з єдиного податку для ФОП 1 -3 групи, розмір єдиного податку.

Порядок нарахування та строки сплати єдиного податку врегульовані ст. 295 Податкового кодексу України (далі – ПКУ):

  • платники єдиного податку 1 і 2 груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця. Такі платники єдиного податку можуть здійснити сплату єдиного податку авансовим внеском за весь податковий (звітний) період (квартал, рік), але не більш як до кінця поточного звітного року (платіж підлягає зарахуванню в рахунок майбутніх платежів з цього податку за заявою платника єдиного податку);
  • платники єдиного податку 3 групи сплачують єдиний податок протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал;
  • єдиний податок, нарахований за перевищення обсягу доходу, сплачується протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал.

Сплата єдиного податку платниками першої – третьої груп здійснюється за місцем податкової адреси.

Терміни сплати єдиного податку:

1 та 2 група

3 група

Щомісячно не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця або наперед, але не більше як до кінця року

Щоквартально протягом 50 днів після закінчення кварталу

Звільнення від сплати єдиного податку

Платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів (п. 295.5 ПКУ). Для цього потрібно написати заяву до ДПС у довільній формі.

Крім того, на період карантину було дозволено не сплачувати єдиний податок платникам 1 групи за грудень 2020 року та 5 місяців 2021 року (з січня по травень (включно)). Про це повідомили податківці ДПС у Запорізькій області.

Ставки єдиного податку:

  • для 1 групи – до 10% розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року, тобто в 2021 році – до 227 грн/міс;
  • для 2 групи – до 20% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного, тобто у 2021 році – до 1200 грн/міс;
  • для 3 групи ставка єдиного податку встановлена у відсотках від доходу:

- 3% – платники ПДВ;

- 5% – неплатники ПДВ.

Докладно про розмір єдиного податку у 2021 році, граничний обсяг доходу та інші важливі показники дивіться у інфографіці ДПС у Запорізькій області:

Період звітності:

  • платники єдиного податку 1 та 1 груп подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку у строк, встановлений для річного податкового (звітного) періоду.
  • платники єдиного податку 3 групи подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду.

Звертаємо увагу! Податкову декларацію платника єдиного податку – фізичної особи - підприємця (F0103405 – для 1, 2 груп, F0103307 – для 3 групи) зручно подавати у СОТА.

Про те, коли подавати Додаток 1 у складі декларації платника єдиного податку з 01.01.2021 року, читайте у нашому матеріалі.