У фізособи податковий борг: чи зареєструють єдинником?

142 10.04.2024

Не можуть бути єдинниками 1–3 групи платники податків, які на день подання заяви про реєстрацію платником єдиного податку мають податковий борг, крім безнадійного податкового боргу, що виник внаслідок дії обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин). Ця норма встановлена пп. 291.5.8 Податкового кодексу України (далі – ПКУ). 

При цьому вимоги, зокрема, п. 291.5 ПКУ не поширюються на єдинників 3 групи – електронних резидентів (е-резидентів) (п. 291.8 ПКУ). 

Однією з підстав для прийняття ДПС рішення про відмову у реєстрації СГ як платника єдиного податку згідно з пп. 1 п. 291.6 є невідповідність такого СГ вимогам, встановленим ст. 291 ПКУ. 

Податковий борг – сума узгодженого грошового зобов’язання, не сплаченого платником податків у встановлений ПКУ строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному ПКУ (пп. 14.1.175 ПКУ). 

ПКУ не регулює питання, зокрема, погашення зобов’язань зі сплати ЄСВ (крім особливостей функціонування єдиного рахунку, подання звітності щодо суми нарахованого ЄСВ), зборів на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій (п. 1.3 ПКУ). 

Правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку ЄСВ, умови та порядок його нарахування і сплати та повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку визначено Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI (далі – Закон № 2464). 

Згідно з п. 6 ч. першої ст. 1 Закону № 2464 сума ЄСВ, своєчасно не нарахована та/або не сплачена у строки, встановлені Законом № 2464, обчислена податковим органом у випадках, передбачених Законом, є недоїмкою. 

Отже, підставою для ДПС при прийнятті рішення про відмову у реєстрації ФОП платником єдиного податку є наявність у такого платника податків податкового боргу зі сплати податків та зборів, за якими визначені грошові зобов’язання, в т. ч., які не пов’язані із здійсненням господарської діяльності, крім наявної недоїмки зі сплати ЄСВ. 

Відповідь розміщена на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 107.01.08.