Вебінари на вебсайті: чи потрібен РРО?

771 02.11.2020

Зазначимо, що вебінар - це зручний спосіб проводити навчання, тренінги, конференції, презентації, тобто будь-які онлайн-зустрічі для великої кількості учасників через мережу Інтернет.

Основним нормативно-правовим актом, що регулює розрахунки за готівку, є Закон України від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР (далі – Закон №265).

Так, ст. 2 Закону № 265 визначено поняття розрахункова операція, розрахунковий документ.

Крім того, ст. 3 Закону № 265 визначає, що суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або у безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані:

  • проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій;
  • видавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, включаючи ті, замовлення або оплата яких здійснюється з використанням мережі Інтернет, при отриманні товарів (послуг) в обов’язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми на повну суму проведеної операції.

Таким чином, при здійсненні розрахунків за товари (послуги), суб’єкти господарювання зобов’язані відповідно до Закону № 265 застосовувати РРО, у т. ч. при здійсненні безготівкових розрахунків за допомогою платіжних систем та інших, із використанням інтернет-банкінгу та інтернет-еквайрингу (Приват 24, LigPay та інші). При цьому, розрахункові документи при продажу товарів (послуг) через мережу Інтернет видаються у випадку їх безпосереднього надання споживачу, під час передачі йому товару чи надання послуг.

Нагадаємо, що Законом України № 129-IX були внесені зміни до Податкового кодексу України (далі - ПКУ), зокрема, в частині застосування РРО.

ПКУ передбачено, що з 1 січня 2021 року, суб’єкти господарювання, які здійснюють реалізацію товарів (надання послуг) через мережу Інтернет, зобов’язані застосовувати РРО незалежно від отриманого обсягу доходу (п. 61 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ).

Відповідно до п. 296.10 ПКУ, реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій не застосовуються платниками єдиного податку першої групи.

Отже, якщо споживач отримує доступ до вебсайту з вебінарами та навчальними курсами через мережу Інтернет, застосування суб’єктом господарювання РРО є не обов’язковим до 01.01.2021 року.

У разі здійснення розрахунків виключно у безготівковій формі (шляхом переказу коштів із розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок через установу банку або шляхом внесення коштів через касу банку) РРО можна не застосовувати.

Про це зазначили податківці ДПС у Львівській області.