Відмова у взятті на облік незалежника

221 08.03.2024

Порядок взяття на облік за основним місцем обліку самозайнятих осіб визначено розд. VI Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588 (далі – Порядок № 1588).  

Для взяття на облік фізособа, яка має намір провадити незалежну професійну діяльність, у строк 10 календарних днів після держреєстрації (реєстрації) незалежної професійної діяльності у відповідному уповноваженому органі та отримання свідоцтва про реєстрацію чи іншого документа (дозволу, сертифіката тощо), що підтверджує право фізособи на провадження незалежної професійної діяльності, зобов’язана подати особисто (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) або через уповноважену особу до контролюючого органу за місцем свого постійного проживання (пп. 1 п. 6.7 Порядку № 1588): 

  • заяву (для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність) за ф. № 5-ОПП (додаток 8 до Порядку № 1588); 
  • копію документа, що підтверджує право фізособи на провадження незалежної професійної діяльності. 

ДПС відмовляє в розгляді документів, поданих для взяття на облік особи, яка здійснює незалежну професійну діяльність, у разі (п. 2 п. 6.7 розд. VI Порядку № 1588):

  • наявності обмежень на провадження незалежної професійної діяльності, встановлених законодавством; 
  • коли документи: 

- подані за неналежним місцем обліку; 

- не відповідають встановленим вимогам, подані не в повному обсязі або коли зазначені в різних документах відомості є взаємно невідповідними; 

  • коли фізособа вже взята на облік як самозайнята особа; 
  • неподання для реєстрації особою, яка має намір провадити незалежну професійну діяльність, свідоцтва про реєстрацію чи іншого документа (дозволу, сертифіката тощо), що підтверджує право фізособи на провадження незалежної професійної діяльності. 

Після усунення причин, що були підставою для відмови у взятті на облік такої самозайнятої особи, фізособа може повторно подати документи для взяття на облік. 

Відповідь розміщена на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 116.04. 

Докладно про взяття на облік фізособи-незалежника – тут