Відповіді на актуальні питання щодо сплати ЄСВ

584 24.09.2020

Нещодавно на сеансі «гарячої» лінії податківці надали відповіді на нагальні питання щодо сплати ЄСВ.

Чи необхідно фізособі сплачувати ЄСВ як ФОП, якщо вона є найманим працівником на підприємстві?

Законом України «Про внесення змін до Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” щодо усунення дискримінації за колом платників» від 13.05.2020 р. № 592-IX (далі – Закон № 592) внесено зміни до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI (далі – Закон № 2464). Зокрема, ст. 4 доповнено частиною шостою, де зазначено, що якщо фізичні особи – підприємці або особи, які провадять незалежну професійну діяльність мають основне місце роботи, звільняються від сплати за себе ЄСВ за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску. Такі особи можуть бути платниками ЄСВ за умови самостійного визначення за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі менше мінімального страхового внеску, бази нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ, встановленої цим Законом. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

 Вищезазначені зміни, внесені Законом № 592, набирають чинності з 01.01.2021 р.

Яким чином обчислюється ЄСВ новоствореними ФОП – платниками єдиного податку 1 та 2 груп?

Фізична особа – підприємець, яка до кінця місяця, в якому відбулась її держреєстрація як суб’єкта господарювання, подала заяву про обрання 1 чи 2 групи спрощеної системи оподаткування, є такою, що перебуває на загальній системі оподаткування. І база нарахування ЄСВ за цей місяць для неї визначається як сума доходу (прибутку), отриманого від діяльності фізичної особи – підприємця, що підлягає обкладенню ПДФО. У разі якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу, такий платник зобов’язаний визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ, встановленої Законом № 2464. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

З першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація, зареєстровані в установленому порядку новостворені фізичні особи – підприємці, віднесені до платників єдиного податку 1 та 2 груп, нараховують ЄСВ у розмірі, визначеному такими платниками самостійно, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ, встановленої Законом № 2464. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Аналогічну відповідь розміщено на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 201.04.02.

Про це повідомили в ГУ ДПС у Львівській області.

Нагадуємо нашим користувачам, що розмір мінімального страхового внеску з ЄСВ за місяць з 01.09.2020 р. становить 1100 грн. (5000 грн х 22%). Максимальна величина бази нарахування ЄСВ становить 15 розмірів мінімальної зарплати, з 01.09.2020 р. – 75000 грн. А максимальний розмір ЄСВ (22% х 75000 грн.) – 16500 грн.