Витрати ФОП-загальника

847 06.08.2020

Порядок оподаткування доходів ФОП на загальній системі оподаткування визначений ст. 177 Податкового кодексу України (далі – ПКУ). До вказаної статті ПКУ були внесені зміни Законом України від 16.01.2020 р. № 466, в частині оподаткування доходів фізичних осіб – підприємців.

Про зміни в оподаткуванні доходів ФОП, внесені Законом № 466, читайте у Блозі бухгалтера.

Об’єктом оподаткування доходів вищезазначених ФОП є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи-підприємця.

Перелік витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів ФОП від провадження господарської діяльності на загальній системі оподаткування, визначено п. 177.4 ПКУ.

Відповідно до змін, ФОП на загальній системі оподаткування мають право (за власним бажанням) включати до складу витрат, пов’язаних з провадженням їх господарської діяльності, амортизаційні відрахування з відповідним веденням окремого обліку таких витрат (п. 177.4.6 ПКУ).

Так, амортизації підлягають:

  • витрати на придбання основних засобів та нематеріальних активів;
  • витрати на самостійне виготовлення основних засобів, реконструкцію, модернізацію та інші види поліпшення основних засобів (крім поточного ремонту).

Не підлягають амортизації та повністю включаються до складу витрат звітного періоду витрати на:

  • проведення поточного ремонту;
  • ліквідацію основних засобів (у частині залишкової вартості).

При цьому, не підлягають амортизації такі основні засоби:

  • земельні ділянки;
  • об’єкти житлової нерухомості;
  • легкові автомобілі.

Про це нагадали податківці ДПС у Закарпатській області.