Як отримати компенсацію ЄСВ суб’єкту господарювання?

1070 16.12.2020

Кабмін оприлюднив постанову «Про затвердження Порядку надання одноразової компенсації суб’єктам господарювання, Порядку формування і ведення реєстру набувачів одноразової компенсації суб’єктам господарювання та внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 22 квітня 2020 р. № 302» від 09.12.2020 р. №1234 (далі – Постанова № 1234).

Постановою № 1234 затверджено, зокрема, Порядок надання одноразової компенсації суб’єктам господарювання (далі – Порядок).

Порядок визначає механізм надання одноразової компенсації суб’єктам господарювання з метою відшкодування витрат, понесених під час сплати ЄСВ.

Компенсація надається:

  • суб’єктам господарювання — юридичним особам (далі – СГ), у яких станом на 31 жовтня 2020 р. основний вид економічної діяльності відповідно до ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань відносився до Переліку основний вид економічної діяльності;
  • діяльність СГ не припинена;
  • відсутня заборгованість зі сплати ЄСВ відповідно до абз. 3 ст. 3 Закону № 1071.

Для отримання компенсації необхідно:

до 21.12.2020 р. подати до територіального органу ДПС за місцем обліку як платника ЄСВ заяву на отримання одноразової компенсації (ідентифікатор форми J1392101).

Заява подається в електронній формі із зазначенням всіх обов’язкових реквізитів та з використанням КЕП.

Заява розглядається органом ДПС протягом трьох робочих днів з дня її отримання.

Про результати розгляду заяви СГ надсилається квитанція (друга квитанція) про внесення даних заяви до реєстру, яка формується в автоматичному режимі (в електронній формі) та є підтвердженням внесення даних заяви до реєстру.

Важливо! Квитанції надсилаються на електронну адресу, з якої надійшла заява, а також розміщуються в електронному кабінеті.

Сума компенсації СГ розраховується відповідно до ст. 3 Закону № 1071 як середнє значення сплачених суб’єктом господарювання сум єдиного внеску за десять місяців, що передували місяцю набрання чинності Законом.

Важливо! Заяву на отримання одноразової компенсації (ідентифікатор форми J1392101) можна подати у СОТА. Для цього необхідно у розділі Звітність – модулі Реєстр звітів створити Заяву, обравши із запропонованого переліку (рис. 1).

Рис. 1

Заповнити обов’язкові реквізити, перевірити, підписати КЕП та відправити до ДПС (рис. 2).