Анулювання реєстрації ПДВ: що зі ставкою ЄП?

1612 18.08.2021

Відсоткова ставка єдиного податку для платників 3-ї групи встановлюється у розмірі:

  • 3% доходу - у разі сплати податку на додану вартість згідно з ПКУ;
  • 5% доходу - у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку.

Такі вимоги визначені п. 293.3 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Докладніше про платників єдиного податку 3-ї групи читайте тут.

У разі анулювання реєстрації платника ПДВ у порядку, встановленому розд. V ПКУ, платники єдиного податку зобов’язані перейти на сплату єдиного податку за ставкою у розмірі 5% (для платників єдиного податку третьої групи) або відмовитися від застосування спрощеної системи оподаткування шляхом подання заяви щодо зміни ставки єдиного податку чи відмови від застосування спрощеної системи оподаткування не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу, в якому здійснено анулювання реєстрації платником податку на додану вартість (пп. 5 п. 293.8 ПКУ).

Анулювання реєстрації платника ПДВ здійснюється за заявою платника податку або за самостійним рішенням відповідного контролюючого органу. Ці вимоги передбачені абз. 1-4 п. 184.2 ПКУ та на підставі пп. «а» п. 184.1 ПКУ та пп. «б» - «з» п. 184.1 ПКУ.

Контролюючий орган, який прийняв самостійне рішення про анулювання реєстрації платника податку, зобов’язаний письмово повідомити особу протягом трьох робочих днів після дня анулювання такої реєстрації (п. 184.10 ПКУ).

Анулювання реєстрації платника ПДВ здійснюється на дату подання заяви платником ПДВ або прийняття рішення контролюючим органом про анулювання реєстрації (п.184.2 ПКУ).

Враховуючи вимоги п. 294.1 ПКУ  що податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку 3-ї групи є календарний квартал, зміна ставки з 3% на 5% у такого платника єдиного податку відбудеться з нового податкового (звітного) періоду. Тобто доходи юрособи-єдинника 3--ї групи до кінця податкового (звітного) періоду будуть оподатковуватись за ставкою 3%.

Таке роз’яснення розміщено на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 108.01.01.

Звертаємо увагу, у вебсервісі СОТА можна подати Заяву про застосування або відмову спрощеної системи оподаткування за формою J/F0102003.