Що необхідно знати єдинникам 3-ї групи?

104787 22.02.2021

Продовжуємо наш цикл публікацій Сам собі ФОП. Цього разу розглянемо, хто з фізичних осіб – підприємців може обрати 3-ю групу спрощеної системи оподаткування, які вимоги для перебування юридичних осіб на 3-й групі, яку звітність подавати і коли, та багато іншого.

Отже, до 3-ї групи єдинників належать фізичні особи-підприємці та юридичні особи.

ФОП, єдинники, 3 групи

 Зверніть увагу, що ФОП 3-ї групи сплачують єдиний податок з доходу, на відміну від ФОП 1-ї та 2-ї групи, які платять фіксовану ставку податку.

Щодо строків сплати податків та подання звітності

Єдиний податок сплачується протягом 10 календарних днів, після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал.

Декларація з єдиного податку подається щоквартально протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу.

Зазначимо, що граничний строк подання Звіту з ЄСВ за 2020 рік був 09.02.2021 року. При цьому, з 01.02.2021 року ФОП-єдинники повинні були подавати Звіт з ЄСВ за оновленою формою.

А вже з І кварталу 2021 року звітність з ЄСВ за себе буде подаватись у складі звітності з єдиного податку. 

Отже, вперше звітувати за новою об’єднаною звітністю ФОП 3-ї групи будуть за І квартал 2021 року (граничний термін подання – 11.05.2021 р.).

У разі використання праці найманих працівників єдинник 3-ї групи (ФОП або юрособа) виступає податковим агентом у частині нарахування, утримання та виплати доходів найманим працівникам. Відповідно повинен подавати нову об’єднану звітність, а саме: Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску. Нова форма розрахунку включає в себе суми ЄСВ.

Період подання такої звітності дорівнює кварталу, термін подання – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу. Перший раз за новою формою потрібно звітувати за I квартал 2021 р., тобто новий звіт необхідно подати до 11 травня 2021 р.

Щодо ведення обліку

ФОП 3-ї групи - неплатники ПДВ можуть вести книгу обліку доходів у довільній формі в електронному або паперовому форматі з щомісячним відображенням доходів.

Для ФОП 3-ї групи, які є платниками ПДВ, передбачено ведення обліку у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів та витрат.

Юридичні особи - платники єдиного податку 3-ї групи ведуть спрощену звітність та облік відповідно до вимог НП(С)БО 25 «Спрощена фінансова звітність». Про проєкт наказу щодо затвердження типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат та Порядку її ведення, читайте у матеріалі.

Нагадаємо, що вести облік доходів і витрат зручно у вебсервісі СОТА Enterprice.

Важливо! У разі перевищення протягом календарного року встановленого обсягу доходу (7002000 грн) єдинники 3-ї групи зобов’язані перейти з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому відбулося таке перевищення на сплату інших податків і зборів. Тобто, єдинника 3-ї групи буде примусово переведено на загальну систему оподаткування.

Щодо застосування РРО/ПРРО

ФОП 3-ї групи використовують РРО/ПРРО з 01.01.2021 року у разі перевищення обсягу доходів 220 МЗП (з 01.01.2021 р. – 1320000 грн) та при здійсненні ризикових видів діяльності, зокрема, при наданні медичних послуг, а також торгівлі побутовою технікою та ювелірними виробами.

А юридичні особи - єдинник 3-ї групи застосовують РРО/ПРРО на загальних підставах. Юрособи, які мають право не застосовувати РРО, визначені у:

  • ст. 9 Закону № 265 – такі суб’єкти господарювання при розрахункових операціях не застосовують РРО та розрахункові книжки;
  • Переліку, затвердженому постановою КМУ від 23.08.2000 р. № 1336 – цим суб’єктам господарювання дозволено проводити розрахункові операції без застосування РРО з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій.

Зручний та легкий сервіс для використання програмного РРО у хмарі — «СОТА Каса». Докладніше тут.

Щодо застосування штрафних санкцій

У разі неподання як декларації, так і звіту, застосовується штраф у розмірі 340 грн. За ті ж самі дії, вчинені повторно застосовується штраф у розмірі 1020 грн.

За несплату узгодженої суми грошового зобов’язання протягом строків, визначених ПКУ, платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу в таких розмірах:

  • 5% - при затримці до 30 к. днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання;
  • 10% - при затримці більше 30 к. днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання.

Крім того, за дії, вчинені умисно щодо несплати узгодженої суми грошового зобов’язання, застосовується штраф у розмірі 25% від суми несплаченого (несвоєчасно сплаченого) грошового зобов’язання. А вчинені повторно протягом 1095 к. днів або які призвели до прострочення сплати грошового зобов’язання на строк більше 90 к. днів тягнуть за собою накладання штрафу у розмірі 50%.

Нагадаємо нашим користувачам, не пропустити термін подання звітності і термін сплати податків дозволить Податковий календар СОТА. А також читайте корисну інформацію щодо оподаткування, впровадження у розділі Новини.

Слідкуйте за нашими публікаціями.