Чи застосовувати РРО/ПРРО при повторній перереєстрації?

959 17.08.2021

Нагадаємо нашим користувачам, що не застосовувати реєстратори розрахункових операцій (далі - РРО) або програмні реєстратори розрахункових операцій (далі - ПРРО) можуть ФОП-єдинники 1 групи. Такі вимоги передбачені п. 296.10 Податкового кодексу України (далі – ПКУ). Докладніше про ФОП 1 групи ми писали тут.

Що стосується інших ФОП-єдинників, то законодавчо визначено, що з 01 січня 2021 року до 01 січня 2022 року РРО/ПРРО не застосовують ФОП-єдинники 2-4 групи, якщо їх обсяг доходу протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати (1320000 грн) незалежно від обраного виду діяльності, крім деяких видів (п. 61 підрозд. 10 розд. XX «Інші перехідні положення» ПКУ).

ФОП, застосування РРО, платники єдиного податку

У разі, якщо ФОПом перевищено визначений обсяг доходу - такий ФОП обов’язково повинен застосовувати РРО/ПРРО.

Застосування РРО/ПРРО починається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується в усіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку (абз. 14 п. 61 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

Нагадаємо, що застосування РРО/ПРРО передбачено Законом України від 06.07.1995 р. № 265.

Тобто, чинним законодавством не передбачено можливості ФОП-єдинником, який перевищив обсяг доходу при здійсненні розрахункових операцій (у розмірі 220 МЗП), проводити такі розрахунки без застосування РРО/ПРРО з використанням РК та книг обліку розрахункових операцій.

Варто зазначити, що відповідно до вимог пп. 1 п. 292.1 ПКУ доходом ФОП-єдинника є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі. При цьому до доходу не включаються пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, доходи у вигляді бюджетних грантів, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

Підпунктом 298.1.4 ПКУ визначено, що суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування. Для цього необхідно подати заяву до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу.

ФОП, застосування РРО, платники єдиного податку

Перехід на спрощену систему оподаткування суб’єкта господарювання може бути здійснений за умови, якщо протягом календарного року, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування, суб’єктом господарювання дотримано вимоги, встановлені п. 291.4 ПКУ.

Отже, з метою визначення необхідності застосування РРО/ПРРО ФОП-єдинник 2-4 груп, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі при продажу товарів (послуг), повинні самостійно встановити перевищення обсягу доходу понад 220 розмірів МЗП.

При цьому, ФОП-єдинники, які до припинення підприємницької діяльності (переходу на сплату інших податків та зборів) перевищили встановлений обсяг доходу, а потім повторно зареєструвались платниками єдиного податку, то такі особи зобов’язані застосувати РРО/ПРРО у всіх наступних податкових періодах протягом їх реєстрації незалежно від подальших змін обсягів доходу.

Таке роз’яснення надано ДПС у Хмельницькій області.