Доходи ФОП не за місцем реєстрації: що зі сплатою ЄСВ?

439 16.08.2022

Особи, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі - ЄСВ), подають до контролюючого органу за місцем проживання заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування або про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (одноразова сплата ЄСВ) (далі - Заява) в порядку та за формою, встановленими Мінфін, за погодженням з ПФУ та фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Ці вимоги визначені ч. 3 ст. 10 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI та п. 2 розд. V Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449

Іншого нормами чинного законодавства не передбачено.

Про це нагадали податківці ДПС у Дніпропетровській області.

Зверніть увагу! Норми чинного законодавства не містять заперечень щодо надсилання Заяви в електронному вигляді, однак потребують надання для перевірки, одночасно із Заявою, підтверджуючих документів.

Нагадаємо, що базою нарахування ЄСВ для ФОП на загальній системі оподаткування є сума доходу (прибутку), що підлягає оподаткуванню ПДФО. Для ФОПів першої - третьої груп базою нарахування ЄСВ є сума, визначена такими платниками самостійно, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску.

Про те, як сплачувати ЄСВ у СОТА читайте у розділі Новини у вебсервісі СОТА. 

Також рекомендуємо для ознайомлення наступні матеріали: