Доходи і витрати ФОП-загальника за договорами комісії

186 07.03.2024

Загальний річний оподатковуваний дохід дорівнює сумі загальних місячних оподатковуваних доходів, іноземних доходів, отриманих протягом такого звітного податкового року, доходів, отриманих ФОП від провадження господарської діяльності. Це визначено пп. 164.1.3 Податкового кодексу України (далі - ПКУ). 

При цьому, базою оподаткування для доходів, отриманих від провадження господарської діяльності є чистий річний оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої ФОП (п. 177.2 ПКУ). 

Нагадаємо, що готівкова виручка (готівка) - сума фактично одержаної готівки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), а також від операцій, що безпосередньо не пов’язані з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг) та іншого майна.   

Таким чином, ФОП-загальник - посередник (комісіонер, повірений тощо) включає до складу доходу всю суму виручки у грошовій та негрошовій формі, отриману за договором комісії, доручення тощо. Тобто, до складу доходу включається як вартість проданих товарів (робіт, послуг) так і комісійна винагорода. 

До складу витрат включається сума вартості придбаних товарів (робіт, послуг), з метою їх подальшої реалізації згідно договору комісії, за умови їх документального підтвердження, сформованого на загальних підставах. 

Про це повідомили податківці ДПС в Івано-Франківській області. 

Нагадаємо, за договором комісії одна сторона (комісіонер) зобов'язується за дорученням другої сторони (комітента) за плату вчинити один або кілька правочинів від свого імені, але за рахунок комітента (ст. 1011 Цивільного кодексу України). 

Крім того, ФОП-загальники зобов'язані вести облік доходів і витрат та мати підтверджуючі документи щодо джерел отриманих доходів та понесених витрат.  

Про дії ФОП-загальника у разі втрати Типової форми читайте в блозі Новин вебсервісу СОТА.