Електроенергію відключено, а зміна не закривається...

737 05.02.2021

Що має зробити суб’єкт господарювання при відключенні електроенергії, якщо неможливо закрити зміну та сформувати Z-звіт на програмному реєстраторі розрахункових операцій (далі - ПРРО)?

Дії суб’єкта господарювання залежать від того, чи може він застосовувати офлайн режим роботи ППРО.

Нагадуємо нашим читачам, що на період відсутності зв’язку між ПРРО та фіскальним сервером проведення розрахункових операцій суб’єктом господарювання може здійснюватися в режимі офлайн. Це передбачено п. 1 розд. V Порядку реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого наказом Мінфіну від 23.06.2020 р. № 317 (далі – Порядок № 317). Цей режим може тривати не більше ніж 36 годин, та не більше ніж 168 годин протягом календарного місяця. При цьому створюються електронні розрахункові документи, яким присвоюються фіскальні номери із діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером (далі – Діапазон). 

Порядок визначення діапазону, видачі, резервування, використання фіскальних номерів, що присвоюються електронним розрахунковим документам під час роботи програмного реєстратора розрахункових операцій в режимі офлайн також затверджений наказом Мінфіну від 23.06.2020 р. № 317.

Відповідно п. 2 розд. V Порядку № 317 у момент відновлення зв’язку між ПРРО та фіскальним сервером програмний реєстратор має бути автоматично переведений із режиму офлайн у режим онлайн-обміну з фіскальним сервером. 

Якщо в період роботи ПРРО в режимі офлайн настав термін формування фіскального звітного чека (Z-звіт), Z-звіт  має бути сформований після видачі останнього розрахункового документа за цю зміну та до формування Повідомлення про відкриття зміни ПРРО (форма № 3-ПРРО, J1316801) (далі – Повідомлення за ф. № 3-ПРРО) про відкриття наступної зміни. Це визначено п. 7 розд. V Порядку № 317.

Зверніть увагу, що фіскальні номери останнього розрахункового документа за цей день, фіскального звітного чека та Повідомлення за ф. № 3-ПРРО про відкриття наступної зміни присвоюються із Діапазону послідовно.

Таким чином, якщо у момент реєстрації ПРРО зазначена можливість його роботи в офлайн режимі, то при відключенні електроенергії ПРРО переходить в режим офлайн, а суб’єкт господарювання (касир) формує Z-звіт та закриває зміну.

Якщо ПРРО зареєстровано лише для роботи в режимі онлайн-обміну, суб’єкт господарювання (касир) чекає відновлення зв’язку між ПРРО та фіскальним сервером.

Така відповідь розміщена на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 109.24.

Більше про контроль часу в офлайн-режимі роботи ПРРО дізнайтесь у новинах від СОТА.

Нагадаємо, що фіскальний звітний чек (Z-звіт) створюється засобами ПРРО щоденно в електронній формі у разі здійснення розрахункових операцій або закриття робочої зміни та подається до фіскального сервера засобами телекомунікацій. Z-звіт може бути сформованим в електронній формі або роздрукованим.