Подайте Розрахунок та підтвердіть статус СГ 4 гр

745 13.02.2024

Для набуття або підтвердження статусу платника єдиного податку четвертої групи відповідно до вимог пп. 298.8.1 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) сільськогосподарські товаровиробники подають не пізніше 20 лютого поточного року: 

  • загальну податкову декларацію платника єдиного податку четвертої групи; 
  • звітну податкову декларацію платника єдиного податку четвертої групи; 
  • відомості про наявність земельних ділянок, які є невід’ємною частиною податкової декларації; 
  • розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва. 

Нагадаємо, наказом Мінагрополітики «Про внесення змін до Розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробника» від 09.11.2023 р. № 1935 (далі - Наказ № 1935), внесено зміни до Розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробника, подання якого є обов’язковим при набутті або підтвердженні статусу платника єдиного податку четвертої групи. 

Зверніть увагу! Загальним правилом, визначеним ПКУ, передбачено, що до визначення нових форм декларацій (розрахунків) діють чинні форми декларацій (розрахунків). 

Розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробника (далі - Розрахунок) - це інформаційне декларування, яке містить економічні відомості про суб'єктів оподаткування, що не стосуються обчислення податків, тому нова форма такого Розрахунку, діюча відповідно до Наказу № 1935, є чинною у 2024 році. 

Нагадаємо, платникам єдиного податку четвертої групи  необхідно подати до 20 лютого 2024 року Розрахунок за новою формою звітності, а платникам, які вже подали Розрахунок, надати новий звітний Розрахунок. 

При цьому зміни до Розрахунку за новою формою звітності надають можливість платнику скоригувати загальну суму доходу с/г товаровиробника під кредитні резерви, що, в свою чергу, вплине на розмір частки с/г товаровиробництва та на можливість залишення платника на спрощеній системі оподаткування. 

Про це нагадали податківці ДПС. 

Про особливості заповнення уточнюючої ФОП на 4 групі ЄП читайте в блозі Новин вебсервісу СОТА.