Продаж б/в товарів: облік товарних запасів

1413 23.02.2022

Вкотре нагадуємо, що ФОП при здійсненні розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов’язані вести облік товарних запасів та здійснювати продаж лише тих товарів (послуг), які відображені в такому обліку.

Порядок та форма ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців (далі – Форма обліку), зокрема, єдинників, затверджені наказом Мінфіну від 03.09.2021 р. № 496 та є чинними з 26.11.2021 р.

Нагадуємо, на кого розповсюджується ведення такого обліку?

Це єдинники 2–4 групи, які не є платниками ПДВ, але які здійснюють:

  • реалізацію технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
  • реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення;
  • реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Також облік повинні вести ФОП – єдинники групи 3 – платники ПДВ та підприємці на загальній системі оподаткування, які здійснюють свою діяльність в сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

Звільнені від ведення такого обліку ФОП – єдинники групи 1.

Наразі податківці повідомили, чи повинні ФОП, які здійснюють продаж вживаних технічно складних товарів, для яких закінчився гарантійний строк експлуатації, вести облік товарних запасів.

Так, ФОП, які здійснюють продаж вживаних технічно складних побутових товарів, у яких закінчився гарантійний строк експлуатації, зобов’язані вести облік всіх товарних запасів за Формою обліку з відображенням інформації про їх надходження та вибуття. При цьому, ведення обліку товарних запасів для ФОП групи 1 не передбачено.

Облік товарних запасів здійснюється ФОП шляхом постійного внесення до Форми обліку інформації про надходження та вибуття товарів на підставі первинних документів, які є невід’ємною частиною такого обліку (п. 1 розд. II Порядку № 496).

Первинні документи, на підставі яких внесено записи до Форми обліку, є обов’язковими додатками до такої форми. Внесення даних до Форми обліку щодо надходження товарів на підставі первинних документів здійснюється до початку їх реалізації.

До відома! Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування реєстраторів розрахункових операцій затверджено постановою КМУ від 16.02.2017 р. № 231.

Така відповідь розміщена на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 109.02.

Нагадуємо нашим читачам, що форму обліку товарних запасів зручно вести в електронному вигляді у СОТА (ідентифікатор форми PD800601).

Про те, як підприємцю вести облік з 1 січня 2022 року, читайте в вебсервісі СОТА.