У ФОП декілька точок продажу: що з обліком товарів?

1625 07.12.2021

У рубриці Сам собі ФОП поділимось інформацією про те, як вести облік товарних запасів ФОПу у разі, коли такий ФОП має декілька точок продажу. Також повідомимо, яка відповідальність за ведення обліку товарних запасів за незатвердженою формою.

Нагадаємо, що суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій або безготівковій формі, зобов'язані вести облік товарних запасів та здійснювати продаж лише тих товарів (послуг), що відображені в такому обліку. Ці вимоги визначені Законом України від 06.07.1995 р. № 265.

При цьому, порядок ведення обліку товарних запасів для ФОП, у т. ч. платників єдиного податку, затверджено наказом Мінфіну від 03.09.2021 р. № 496, який діє з 26.11.2021 р.

Облік товарних запасів здійснюється ФОП шляхом постійного внесення до Форми ведення обліку товарних запасів (Форма обліку затверджена наказом № 496) інформації про надходження та вибуття товарів на підставі первинних документів, які є невід’ємною частиною такого обліку.

! Форма обліку, за вибором ФОП, може бути як електронною, так і паперовою.

Що стосується ФОПів, які ведуть свою діяльність у декількох точках продажу.

Зазначимо, що ті ФОП, які здійснюють діяльність у декількох точках продажу (господарських об’єктах), ведуть облік товарних запасів за кожним окремим місцем продажу (господарським об’єктом) на підставі первинних документів, які підтверджують отримання товарів ФОП або окремою точкою продажу (господарським об’єктом).

Крім того, такі ФОП можуть здійснювати переміщення товарів між такими точками продажу (господарськими об’єктами). Обов’язковою вимогою для такого переміщення має бути первинний документи (акт, накладна) на внутрішнє переміщення товарів, який є невід’ємною частиною обліку товарних запасів ФОП.

Важливо! Первинні документи, на підставі яких ФОП вносить записи до Форми обліку, є обов’язковими додатками до такої форми.

Внесення даних до Форми обліку щодо надходження товарів на підставі первинних документів здійснюється до початку їх реалізації.

Про ведення обліку товарних запасів у 2022 році читайте у матеріалі.

Звертаємо увагу ФОПів на той факт, що у разі застосування форми обліку невстановленого зразка передбачається фінансова санкція у подвійному розмірі проданих товарів та адмінштраф.

Фінансові санкції та адміністративна відповідальність застосовуватимуться у таких розмірах:

ФОП, облік товарних запасів,

З повагою, Ваша СОТА.