Ведення обліку доходів і витрат ФО-незалежниками

556 06.03.2023

Нагадаємо, порядок оподаткування доходів фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, визначений ст. 178 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

! Фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані вести облік доходів і витрат від такої діяльності. Облік доходів і витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді (п. 178.6 ПКУ).

Типова форма, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність, затверджена наказом Мінфіну від 13.05.2021 р. № 261 (далі - Порядок № 261).

У разі ведення обліку доходів і витрат в електронному вигляді самозайнята особа зобов’язана на вимогу контролюючого органу надати засвідчену належним чином копію такого обліку в паперовому вигляді у порядку, встановленому податковим законодавством (п. 5 розд. ІІ Порядку № 261).

Записи про отримані доходи та документально підтверджені витрати здійснюються на підставі первинних документів за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід/понесено витрати (п. 1 розд. І Порядку № 261).

Таким чином, починаючи з 16.07.2021 р. фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, ведуть облік доходів і витрат за Типовою формою, затвердженою Порядком № 261, яка не підлягає реєстрації у контролюючому органі.

Про це повідомили податківці ДПС у Дніпропетровській області.

Зазначимо, що згідно з п. 4 розд. І Порядку № 261, у разі ведення обліку доходів і витрат в електронному вигляді самозайнята особа зобов’язана вести таку форму у форматі EXCEL, крім випадку ведення обліку доходів і витрат в електронній формі засобами електронного кабінету.

Про затверджену типову форму обліку доходів і витрат для ФОП-єдинників 3 гр, а також про взяття на облік фізичних осіб - незалежників, читайте в блозі Новин вебсервісу СОТА.