ФОП групи 2 виробляє продукцію з давальницької сировини

1372 18.11.2021

Розберемось, чи можуть ФОП-єдинники групи 2 виготовляти продукцію, використовуючи давальницьку сировину суб’єкта господарювання на загальній системі оподаткування.

Нагадуємо нашим читачам, що платники єдиного податку групи 2 – це ФОП, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у т. ч. побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умов, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

  • не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;
  • обсяг доходу не перевищує 834 розміри мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року (у 2021 р. – 5004000 грн).

Це передбачено пп. 2 п. 291.4 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Докладніше про те, що необхідно знати ФОПу групи 2, читайте у матеріалі.

Давальницька сировина – сировина, матеріали, напівфабрикати, комплектуючі вироби, енергоносії, що є власністю одного суб’єкта господарювання (замовника) і передаються іншому суб’єкту господарювання (виробнику) для виробництва готової продукції, з подальшим переданням або поверненням такої продукції або її частини їх власникові або за його дорученням іншій особі (пп. 14.1.41 ПКУ).

Податківці дійшли висновку, що виготовлення ФОП – єдинником групи 2 продукції з давальницької сировини суб’єкта господарювання на загальній системі оподаткування є порушенням умов застосування спрощеної системи оподаткування, оскільки операції з виробництва такої продукції є за своєю суттю операціями з надання послуг замовнику.

Відповідь розміщена на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 107.01.02.

Про розмір податків ФОП з 01.01.2022 року та cекрети діяльності ФОП у сфері HoReCa читайте у розділі Новини вебсервісу СОТА.