Секрети діяльності ФОП у сфері HoReCa

1994 23.07.2021

Продовжуємо рубрику Сам собі ФОП і у нашому матеріалі будемо розбиратись, хто з ФОП може працювати у сфері HoReCa, та які нюанси здійснення такої діяльності.

Поняття HoReCa - це абревіатура перших літер від слів Hotel, Restaurant, Café/Catering. Тобто, кажучи простими словами - готельно-ресторанна сфера послуг. 

При цьому, HoReCa об'єднує процес безпосереднього вживання продукції на місці придбання споживачем послуги. До сфери HoReCa можна віднести: ресторани, готелі, кафе, закусочні, нічні клуби, їдальні, кав'ярні, бістро, фуд-корти.

Розібравшись з поняттям, з'ясуємо, хто з ФОПів може перебувати у цій сфері.

Відразу зазначимо, у даному матеріалі мова піде про діяльність саме ФОПів у сфері HoReCa. 

Але є виключення - це ФОП - єдинники 1 групи та 4 групи

Перші, відповідно до вимог законодавства, можуть здійснювати діяльність виключно з роздрібного продажу товарів з торговельних місць на ринках та надання побутових послуг населенню. Докладніше про це - матеріаліДругі - можуть займатися вирощуванням, відгодівлею сільгосппродукції, збором, виловом і переробкою продукції та її продажем. Про, те що необхідно знати ФОП 4-ї групи - тут.

Отже, враховуючи вищезазначене, у сфері HoReCa можуть працювати ФОП 2-ї, 3-ї груп та загальносистемники. Але і тут є деякі нюанси.

ФОП-єдинники, ФОП, діяльність ФОП

Зверніть увагу! З 01.04.2023 р. ФОПи зможуть надавати готельні послуги. Такі вимоги визначені Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про туризм» щодо розширення кола суб'єктів надання готельних послуг» від 29.04.2021 р. № 1441-IX.

Варто зазначити, що ФОП, які надають послуги з тимчасового розміщення осіб у місцях проживання (ночівлі), визначених пп. 268.5.1 ПКУ, сплачують суму збору авансовим внеском перед тимчасовим розміщенням у місцях проживання (ночівлі). Ставки збору визначаються рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради або ради ОТГ.

Важливо! За один і той самий період перебування платника збору на території однієї адміністративно-територіальної одиниці, на якій встановлено збір, повторне справляння збору, вже сплаченого таким платником збору, не допускається.

Щодо застосування РРО, тут нагадаємо, що з 01.01.2022 року ФОП-спрощенці, у т. ч. власники ресторанів, кафе, закладів швидкого обслуговування і інших закладів громадського харчування, повинні застосовувати РРО/ПРРО навіть за умови неперевищення обсягу доходу (відповідно до групи) та за відсутності торгівлі підакцизними товарами.

Для тих ФОП, які ще не використовують РРО/ПРРО, або тих, хто користується класичними апаратами РРО, радимо спробувати хмарний програмний РРО - СОТА Каса від розробника M.E.Doc. 

З СОТА Каса Ви з легкістю зможете оформлювати замовлення, видавати електронні чеки, навіть надсилати їх клієнтам на електронну адресу і багато чого іншого. Докладніше про СОТА Каса у матеріалі

Для того, щоб придбати ПРРО СОТА Каса зверніться до нашого відділу продажу за телефонами: +380 44 3440744; +380 67 3440744.