ФОП - безвісно відсутня особа: як знятися з обліку?

92 18.10.2024

Відомості, зокрема, про фізичну особу - підприємця (далі - ФОП) вносяться до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі - ЄДР) на підставі документів, що подаються для проведення реєстраційних дій. Це передбачено вимогами п. 2 ч. першої ст. 9 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 р. № 755-IV (далі - Закон № 755).  

У разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП у зв’язку з її смертю, визнанням її безвісно відсутньою або оголошенням померлою подається, зокрема, ксерокопія свідоцтва про смерть фізичної особи, судове рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою (п. 2 ч. четвертої ст. 18 Закону № 755). 

Інформаційна взаємодія між ЄДР та інформаційними системами державних органів передбачена ст. 13 Закону № 755, здійснюється за допомогою електронних комунікацій в електронній формі у порядку, визначеному Мін’юстом спільно з відповідними державними органами. 

Відомості з ЄДР про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності ФОП є підставою для зняття її з обліку, зокрема, в податкових органах та/або вчинення інших дій відповідно до законодавства. 

Аналогічну норму щодо зняття з обліку ФОП на підставі відомостей з ЄДР про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності ФОП у разі її смерті, або оголошення її померлою, або визнання її безвісно відсутньою, містить пп. 1 п. 11.18 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 № 1588 (далі - Порядок № 1588). 

Дата зняття з обліку ФОП відповідає даті отримання відомостей про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності ФОП

Якщо контролюючим органом від спадкоємців отримано копію свідоцтва про смерть фізичної особи, яка зареєстрована підприємцем, і стосовно такого підприємця до ЄДР не внесено запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, контролюючий орган надсилає державному реєстратору копію свідоцтва про смерть такої ФОП для вжиття заходів, визначених Законом № 755 (пп. 8 п. 11.18 Порядку № 1588). 

Підставами для припинення податкового обов’язку, крім його виконання, є, зокрема, смерть фізичної особи. Це визначено пп. 37.3.2 Податкового кодексу України (далі - ПКУ). 

Стосовно фізичної особи, яка померла або визнана судом безвісно відсутньою або оголошена померлою чи визнана недієздатною, особою, відповідальною за погашення грошових зобов’язань платника податків є особи, які вступають у права спадщини або уповноважені здійснювати розпорядження майном такої особи (пп. 97.4.4 ПКУ). 

Порядок виконання грошових зобов’язань та/або погашення податкового боргу ФОП у разі її смерті або визнання безвісно відсутньою чи недієздатною встановлений ст. 99 ПКУ

Зокрема, встановлено, що виконання грошових зобов’язань та/або погашення податкового боргу ФОП у разі її смерті або оголошення судом померлою здійснюється її спадкоємцями, які прийняли спадщину (крім держави), в межах вартості майна, що успадковується, та пропорційно частці у спадщині на дату її відкриття. 

Претензії до спадкоємців висуваються контролюючими органами відповідно до порядку, визначеного цивільним законодавством України для пред’явлення вимог кредиторами спадкодавця. 

Після завершення терміну для прийняття спадщини грошові зобов'язання та/або податковий борг спадкодавця переходять до спадкоємців у вигляді їхніх грошових зобов'язань та/або податкового боргу. 

Протягом строку прийняття спадщини на грошові зобов’язання та/або податковий борг спадкодавців пеня не нараховується

У разі переходу спадщини до держави грошові зобов’язання померлої фізичної особи припиняються. 

Про це повідомили податківці ДПС у Дніпропетровській області.  

Про те, як звітувати, який період перевірять та що з ЄСВ у разі припинення ФОП, читайте в блозі Новин вебсервісу СОТА.