Торгівля у магазині на ринку

3158 15.12.2021

Продовжуючи рубрику Сам собі ФОП, розберемось, чи може єдинник 1 групи здійснювати роздрібний продаж товарів в магазині на території ринку.

Детальніше про основні умови для перебування на 1 групі платників єдиного податку – тут.

Яке місце вважається торговим?

Торгове місце – площа, відведена для розміщення необхідного для торгівлі інвентарю (вагів, лотків тощо) та здійснення продажу продукції з прилавків (столів), транспортних засобів, причепів, візків (у т. ч. ручних), у контейнерах, кіосках, палатках тощо. Таке визначення надане у п. 1.8 Інструкції щодо заповнення форми державного статистичного спостереження № 12-торг «Про наявність і використання торгової мережі на ринках та реалізацію сільськогосподарської продукції на них», затвердженої наказом Держкомстату від 26.07.2005 р. № 209. При цьому, до торгових місць на ринках не належать магазини та обєкти ресторанного господарства.

Таким чином, ФОП, який здійснює роздрібний продаж товарів в магазині, що розташований на території ринку, не може бути платником єдиного податку групи 1.

Це підтвердили податківці на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 107.01.01 та на сайті ГУ ДПС в Одеській області.

Щодо застосування РРО (ПРРО) зазначимо наступне.

Не застосовувати РРО з 01.01.2021 р. по 01.01.2022 р. мають право платники єдиного податку 2-4 групи (ФОПи), обсяг доходу протягом року яких не перевищив 220 розмірів МЗП (1320000 грн), незалежно від обраного виду діяльності. Виключення встановлено для тих, хто здійснює:

  • реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
  • реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я;
  • реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Не застосовувати РРО (ПРРО) при будь-якому обсязі доходу у 2021 році можуть лише ФОП-єдинники 1 групи. Але, як ми визначилися, до них наш підприємець, що торгує вроздріб у магазині на ринку, не відноситься.

Отже, такий підприємець зобов’язаний застосувати РРО залежно від обраної системи оподаткування та виду здійснюваної діяльності.

Нагадуємо, що з 01.01.2022 р. майже всі ФОП, які здійснюють розрахункові операції, будуть зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО незалежно від видів діяльності та обсягу доходів. Про це – у нашому матеріалі. А про те, як підприємцю вести облік у наступному році – читайте тут.