Ведення обліку: що необхідно знати єдинникам?

1169 30.08.2021

Як Вам відомо, з 2021 року ФОП - єдинники 1-ї та 2-ї груп, а також 3-ї групи, які не є платниками ПДВ, ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів. Докладніше про це - у нашому матеріалі.

При цьому, Податковим кодексом України (далі - ПКУ) визначено максимальні обсяги доходів, що дозволяють перебувати платникам податків на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності в залежності від групи єдиного податку.

Про обсяг доходів для ФОП-єдинників 1-ї групи, 2-ї групи та 3-ї групи Ви можете дізнатись із наших публікацій.

У разі перевищення протягом календарного року встановленого обсягу доходу ФОП-єдинник виключається з реєстру платників єдиного податку та переводиться на загальну систему оподаткування, з обов’язковим веденням обліку доходів та витрат.

! Такий платник податків зобов’язаний мати підтверджуючі документи щодо походження товару.

За наявності у ФОП документально підтверджених витрат, пов'язаних з господарською діяльністю, сума донарахованих податків та штрафних санкцій може бути максимально зменшена, що вбереже платника податків від додаткових витрат.

ДПСУ звертає увагу на необхідності отримання у постачальників товарів документів, що підтверджують походження товарів та витрат пов’язаних з веденням господарської діяльності, навіть якщо ведення обліку таких товарів та витрат не передбачено ПКУ.

Про це зазначено на сайті ДПСУ.

Нагадаємо, що з 01.01.2021 р. втратили чинність форми книги обліку доходів, книги обліку доходів і витрат та порядки їх ведення, а також скасовано реєстрацію таких книг у ДПСУ.

Крім того, запроваджені зміни не скасовують обов’язку дотримуватися єдинниками 1-3 груп вимог щодо ведення обліку доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів та їх належне зберігання відповідно до ст. 44 ПКУ.