Дайджест від СОТА за 2019 рік

1063 09.01.2020

Ось і закінчився 2019 рік. Яким він був для кожного з нас у професійному сенсі – кожен поміркує самостійно. Зважте на всі позитивні моменти, а по не дуже приємним – зробіть висновки і сприйміть це як цінний досвід.

А зараз ми хочемо підвести підсумки року, що минув. Що було зроблено СОТА для того, щоб спростити, полегшити робочі моменти нашим користувачам.

Лютий 2019

Ми не тільки ділимось бухгалтерськими новинами, а й хочемо щоб Ви крокували в ногу з сучасними, технічними, інноваційними можливостями. У лютому в Блозі бухгалтера з’явився новий розділ - Електронний документообіг. У ньому можна дізнатися про переваги та особливості впровадження ЕДО.

В оновленні версії 11.028.141 від 28.02.2019 р. реалізовано заповнення основних обов’язкових полів декларації для ФОП-єдинників. Функція доступна, якщо документ створювати з Календаря бухгалтера та з Книги доходів та витрат.

Також додано зручний, швидкий та безпечний спосіб оплати податків online через електронну платіжну систему Portmone картками Mastercard або Visa. При цьому, підтвердження про оплату надходить як звичайні квитанції. Всі квитанції на сплату податків зберігатимуться в Реєстрі первинних документів.

Березень 2019

Відтепер ФОП мають можливість створювати основні документи, а саме: звіти з ЄСВ, податкову декларацію, форму №1ДФ в Реєстрі звітів. Крім того, реалізовано контроль підписантів в ПН/РК та АН/РК. Документ може підписуватись лише відповідальною особою, яка зазначена в документі. Дані оновлення доступні з версії 11.001.142 від 25.03.2019 р.

Квітень 2019

Починаючи з версії 11.003.143 від 15.04.2019 р., на панелі меню з’явилась кнопка Підказки, за допомогою якої можна вмикати або вимикати підказки до полів в документах.

Червень 2019

У вебсервісі СОТА з’явився новий модуль Реєстр документів РРО, який призначений для створення, редагування та збереження документів РРО, з метою їх реєстрації в ДФС. Також у розділі зберігатимуться документи щодо РРО, отримані від ДФС.

Крім того, реалізовано імпорт користувацьких форм у форматі .dbf, зокрема: Номенклатура товарів і послуг, Класифікатор професій ДК 003:2010 (користувача), Класифікатор сфер застосування РРО (користувача) та Довідник моделей РРО. Все це - у версії 11.009.145 від 12.06.2019 р.

Липень 2019

У версії 11.012.146 від 09.07.2019 р. створено розділи Реєстр ліцензій (пальне) та Реєстр акцизних документів (спирт етиловий). Розділи створені для роботи з документами щодо ліцензування діяльності, пов’язаної з виробництвом, зберіганням, оптовою та роздрібною торгівлею пальним, а також для створення та опрацювання акцизних документів з метою їх подачі у ДФС та обміну з контрагентами.

Для зручності змінено назву розділу Реєстр акцизних документів на Реєстр акцизних документів (пальне).

У розділ Реєстр акцизних документів (пальне) додано можливість створювати Заяву про реєстрацію платника акцизного податку, Довідку про обладнання АС (резервуари, лічильники), Довідку про зведені за добу дані.

Крім того, змінено принцип створення документів в Реєстрі звітів, Реєстрі первинних документів, Реєстрі ТТН. Наразі є можливість створення відразу кількох документів та додано опцію «Відкривати перший створений документ».

За допомогою функції багатостороннього обміну первинним документами користувачі можуть надсилати документи визначеній кількості отримувачів (версія оновлення 11.012.147 від 19.07.2019 р.), дотримуючись черговості.

Кожен з учасників багатостороннього обміну зі свого боку погоджує та підписує документ та відправляє наступному отримувачу. Відправка документа здійснюється автоматично у момент його погодження учасником багатостороннього обміну.

Як приклад, за допомогою функції багатостороннього обміну первинними документами користувачі можуть реалізувати обмін Е-ТТН, багатосторонніми договорами, тощо.

А також у даному оновлені у реєстрах акцизних документів (спирт етиловий та пальне) додано можливість створювати АН/РК форми «С» та АН/РК форми «П», Заявку на поповнення/коригування залишку СЕ, пального та Заяву про переміщення СЕ, пального.

Серпень 2019

Вебсервісом СОТА підтримано міжнародний номер банківського рахунку IBAN. У зв’язку з цим збільшено довжину полів розрахункового рахунку до 29 символів, що відповідають вимогам постанови НБУ від 28.12.2018р. № 162. Нові функції і доробки доступні, починаючи з версії 11.015.148 від 07.08.2019р.

Крім того, у програмі створено новий розділ Довільне підписання, який призначений для підписання ЕП документів будь-якого формату. Даний розділ знаходиться у модулі Реєстр первинних документів.

Також у розділі є можливість завантажувати та зберігати документи довільного формату з підписом та без нього, переглядати документи, зберігати документи у зручній для Вас системі та послідовності. Все це – у оновленні версії 11.017.149 від 22.08.2019 р.

Вересень 2019

В оновленні версії 11.021.151 від 23.09.2019р. реалізовано функцію – Створити видану АН на основі отриманої. Функція доступна як для АН, що створені за формами Акцизна накладна форми «П», так і для попередньої версії Акцизної накладної. Незалежно від версії виданої АН, створюватиметься Розрахунок коригування форми «П» та АН форми «С».

У СОТА реалізована можливість посилання на документ, який відправляється контрагенту (версії 11.019.150 від 05.09.2019 р) Для цього у Картці контрагента додано новий розділ Контактні дані, який призначений для зберігання списку контактних осіб контрагента. На вказані електронні адреси відправлятимуться посилання, за якими контрагент може переглянути та опрацювати документи. А також запроваджена можливість внесення довільної кількості телефонних номерів та електронних адрес по одному контрагенту.

Жовтень 2019

У вебсервісі СОТА налаштовано перенесення даних організації з програми M.E.Doc. Постійним користувачам СОТА це не завдасть зайвих клопотів. Дане налаштування більше стосується користувачів програми M.E.Doc, а саме тих користувачів, які виявили бажання перейти на веб-сервіс СОТА.

Перенесення документів з програми M.E.Doc доступно з оновлення 11.01.026. Будуть переноситись документи, що містяться у розділах:

  • Реєстр звітів;
  • Єдиний внесок;
  • Реєстр первинних документів;
  • Реєстр документів РРО;
  • Облік акцизного податку.

При цьому користувачам необхідно авторизуватися у вебсервісі СОТА. А тим, хто не має облікового запису у СОТА, програма запропонує зареєструватись.

Для автоматичного перенесення обираються документи, дата створення яких дорівнює або менша за поточну дату. До перенесення документів буде виконано імпорт даних довідників, створених користувачами.

Для документів, які не мають фінального статусу, а мають статуси: Відправлено, Отримано повідомлення, Отримана перша квитанція, Отримана друга квитанція, перенесення не виконується. А якщо документ вже був збережений у СОТА, при перенесенні, існуючий документ буде замінено.

Листопад 2019

При створенні первинного документу є можливість завантажити документ довільного формату. Даний функціонал знаходиться у розділі Реєстр первинних документів. Для цього необхідно заповнити поля Контрагент, Дата, Номер, Сума та завантажити потрібний документ.

Завантажувати можна один або декілька файлів таких форматів: .txt, .rtf, .doc, .docx, .xls, .xlsx, .pdf, .png, .jpeg, .jpg.

Крім того, у модулі Звітність з’явився новий розділ Стан розрахунків з бюджетом, який розроблений для миттєвого отримання інформації щодо нарахування, сплати, переплати, недоїмки або пені по підприємству.

Для отримання даних щодо стану розрахунків необхідно відправити запит, скориставшись будь-яким доступним сертифікатом.

При першому відкритті розділ не міститиме інформації. Оберіть відповідний період (за який хочете отримати інформацію) та натисніть кнопочку Оновити. Після відправлення запиту у Вас відразу з’явиться інформація щодо стану розрахунків з бюджетом на момент запиту. Дані будуть відображатися по кожному виду платежу. За допомогою фільтрів можна відфільтрувати дані по ДПС та/або по Виду платежів. Дане налаштування у оновлені 11.027.155 від 15.11.2019 р.

Грудень 2019

У версії оновлення 11.028.156 від 16.12.2019 р. в Реєстрі первинних документів додано можливість перевірити статус контрагента як платника ПДВ.

Також є можливість завантажувати документи у форматах .doc, .docx, .rtf, .txt.

А у розділ Стан розрахунків з бюджетом додано функцію експорту даних у форматі Excel, який виконується на вкладці головного меню Експорт в Excel. У файл Excel експортуються дані, що відображені у таблиці модуля (з урахуванням обраних фільтрів) на момент виконання експорту.

І наостанок зазначимо, що СОТА працює для Вас. Ми завжди намагаємось бути корисними для Вас, реалізовуємо всі новації в напрямку ЕДО. Залишайтесь з нами, будьте в курсі останніх новин, тримайте руку на пульсі, адже наступний рік обіцяє багато цікавого ;) .