ФОП: загальна чи спрощена система оподаткування?

127879 24.06.2021

Продовжуємо нашу рубрику Сам собі ФОП. У цій статті розглянемо, яку систему оподаткування краще обрати ФОП.

Нагадаємо, що на сьогодні в Україні існує 2 системи оподаткування:

  • спрощена система (єдиний податок);
  • загальна система.

ФОП самостійно обирає, на якій системі оподаткування він буде перебувати. При цьому, якщо загальна система оподаткування не має ніяких обмежень, то спрощену систему можуть обрати не всі ФОП, оскільки така система має свої обмеження та заборони.

Поговоримо про це докладніше.

Умови перебування та обмеження  

На загальній системі дозволені всі види діяльності, що передбачені КВЕДом. Також не обмежується кількість найманих працівників та обсяг доходу.

Спрощена система оподаткування передбачає ряд умов та обмежень для перебування на даній системі.

Умови перебування на спрощеній системі оподаткування такі:

https://lh5.googleusercontent.com/1qZYtXolpqsg71PflzhGdmYhje0Jr0lt00sXwBgZNROdON6SBwvjOsbFr_6SF5QsWce7X9fZu-DFLCLJIiF84M_Vl1ga6GVY-Ye621uuceJXTrwLrlLxoAjpdcZBtgem7SBrhMTJ

Крім того, додатково до перелічених умов, визначені обмеження, коли ФОП не можуть бути платниками єдиного податку:

  • для ФОП на 1-3 групах такі обмеження зазначені у п. 291.5 – п. 291.6 Податкового кодексу України (далі – ПКУ). Зокрема, це стосується діяльності проведення азартних ігор, обміну іноземної валюти, проведення гастрольних заходів, діяльності у сфері аудиту тощо. Також потрібно здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій). Тобто, бартер під забороною.
  • для ФОП на 4 групі – обмеження визначені у п. 291.5-1 ПКУ.

Зверніть увагу! Платнику єдиного податку не можна мати податковий борг у розмірі, що перевищує суму, визначену абз. 3 п. 59.1 ПКУ (180 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 3060 грн). Виняток – безнадійний податковий борг, який виник внаслідок дії обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин).

База розрахунку податку

Перш за все зазначимо, що ФОП на загальній системі сплачують всі податки та збори, визначені у ПКУ.

Об'єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи – підприємця (п. 177 ПКУ).

Спрощена система оподаткування – особливий механізм справляння податків і зборів, що встановлює заміну сплати окремих податків і зборів, встановлених п. 297.1 ПКУ, на сплату єдиного податку, з одночасним веденням спрощеного обліку та звітності.

Отже, ФОП сплачує «за себе»:

https://lh3.googleusercontent.com/kc7eHKgVbgg_ZQJ2AY9Al0AOkoToQ2zvVjfOLORdVvB6j9aqBRzxr11f4oDeTiOaZAZzNcTUSowyYuHX9aF7Jrb3uX0sugoyf163-ykjFWNznDzI8kLpUaLhJUyf0KzEAqCb0t2u

 

* Доходом платника єдиного податку - ФОП є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі. Порядок визначення доходів та їх склад для платників єдиного податку 1 – 3 груп визначено у п. 292 ПКУ.

Застосування РРО/ПРРО при розрахунках

ФОП на загальній системі застосовують РРО /ПРРО в загальному порядку.

Єдинники 1 групи не застосовують реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмні РРО (далі – ПРРО). Це визначено п. 296.10 ПКУ.

Згідно з п. 61 підрозд. 10 розд. XX ПКУ з 01 січня 2021 року до 01 січня 2022 року РРО та/або ПРРО не застосовуються платниками єдиного податку 2 – 4 груп (ФОП), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року, незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють:

  • реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
  • реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послугу сфері охорони здоров’я;
  • реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Отже, при перевищенні доходу єдинниками 2–4 групи у 2021 році у сумі 1320000 грн застосування РРО (ПРРО) є обов’язковим, незалежно від виду діяльності.

Резюме

У статті ми коротко розглянули основні відмінності за системами оподаткування, що застосовуються в Україні. Як бачите, є свої плюси та мінуси в кожній з даних систем. Питання, яку систему обрати саме Вам, залежить насамперед від того, якою діяльність Ви займаєтесь, скільки у вас найманих працівників, який Ви маєте дохід тощо.

В цілому можна сказати, що спрощена система більш вигідніша для «маленьких» ФОП, а також для тих ФОП, які не мають постійних великих витрат.

Також у нагоді Вам можуть стати такі статті з циклу Сам собі ФОП: