Підсумковий дайджест від СОТА - 2021

766 19.01.2022

Які корисні доробки та новий функціонал з'явились у СОТА Lite та СОТА Enterprise за 2021 рік.

Розробники вебсервісу СОТА постійно працюють над удосконаленням модулів, додаючи актуальний та корисний контент. 

Так, у 2021 році з'явився модуль Об’єднана звітність з ПДФО та ЄСВ та новий довідник КАТОТТГ. При створенні документа на основі всі пов’язані документи будуть автоматично прив’язуватись до вихідного документа, що дозволить з легкістю переходити до потрібного документа, не витрачаючи час на пошуки необхідного документа. З'явилася можливість автоматичного створення Документів довільного формату. А також інтегрування “СОТА Каса”, оплата он-лайн через сервіс Portmone. Про все це, і не тільки, розказуємо у нашому дайджесті.

  1. Новий модуль щодо подання об'єднаної звітності з ПДФО та ЄСВ

На вимогу наказу Мінфіну від 15.12.2020 р. № 773 у вебсервісі СОТА з'явився відповідний модуль Об’єднана звітність з ПДФО та ЄСВ. Тепер користувачі СОТА можуть створювати податковий розрахунок і додатки до нього.

Крім того, для полегшення заповнення об'єднаної звітності реалізовано можливість автоматичного заповнення додатків до податкового розрахунку. А також можливість групової заміни значень полів для Додатків 1–6. 

На замітку тим користувачам, хто ще з цим не стикався! Заміна значення поля Ознака (0,1) виконується лише для Додатків з типом Звітний новий або Уточнюючий.

В СОТА з'явилася можливість автоматичного заповнення додатків за допомогою кнопки Заповнити на основі довідника співробітників.

Крім того, в Додатку 1 Податкового розрахунку підключено функцію Групова заміна полів.

У СОТА Lite додано кнопку швидкого створення Об'єднаної звітності ЄСВ та ПДФО.

До речі, оновлені форми податкового розрахунку (ідентифікатор форми - J/F0500107) та додатків до нього доступні для користувачів СОТА.

  1. Модуль Первинних документів

В модулі Реєстр первинних документів було додано блок Пов’язані документи. Відтепер у разі створення документа на основі всі пов’язані документи будуть автоматично прив’язуватись до вихідного документа, що дозволить з легкістю переходити до потрібного документа.

Крім того, було реалізовано заповнення колонки Підписант після допідписання за посиланням вхідних/вихідних документів.

Створення ПН та РК до ПН (нових 11-х версій) стало можливим за допомогою кнопки Додати- Податкова накладна. А також створення ПН/РК на основі можна, виконавши операцію - Додати - Дод.2 на основі ПН.

Крім того, реалізовано можливість автоматичного перетворення форм документів у 11-ту версію при імпорті 8-х, 9-х та 10-х версій ПН/РК.

! Відбулась важлива доробка щодо підписання ПН/РК. А саме, для відхилених у ДПС ПН/РК (що реєструються відправником) у разі, якщо присутня негативна Квитанція №1 про відхилення з причини нечинного або відкликаного сертифіката, реалізована можливість повторної відправки на реєстрацію документа з додатковим другим підписом, який чинний на дату надходження ПН/РК на реєстрацію.

Для відхилених у ДПС РК (які реєструються отримувачем), у разі негативної Квитанції №1 з вказаних вище причин, для відправника (продавця) також реалізована можливість повторної відправки документа контрагенту з додатковим другим підписом, який чинний на дату надходження ПН/РК на реєстрацію.

  1. Реєстр звітів

У Реєстрі звітів реалізовано можливість автоматичного створення Документів довільного формату (J/F1360102) на основі файлів-вкладень формату PDF. При створенні звіту додаються Документи довільного формату, що містять PDF-вкладення з обраного каталогу. При цьому, кількість Документів довільного формату відповідає кількості імпортованих PDF-вкладень.

  1. Реєстр акцизних документів

Користувачі вебсервісу СОТА можуть створювати нові версії акцизних накладних та розрахунків коригування до АН за допомогою кнопки Додати.

Крім того, за допомогою функції Створити на основі з'явилася можливість створювати АН та РК до АН на основі отриманих (у тому числі на основі АН попередніх версій).

Також реалізовано автоматичну конвертацію попередніх версій АН/РК до АН у нову версію при імпорті або копіюванні АН/РК попередніх версій.

  1. Інше

У Картці підприємства додано можливість використання як довідника КОАТУУ, так і нового довідника КАТОТТГ.

Крім того, у розділі Управління ролями Картки контрагента можна налаштувати доступ до документів модуля Реєстр первинних документів по контрагентам.

Розширено функції розділу Налаштування підписів, а саме, додано можливість налаштовувати підписання первинних документів за посиланнями, отриманими на електронну пошту. Підписання документів за посиланням здійснюється співробітниками, зазначеними в таблиці переліку підписантів.

Крім того, дана функція надає можливість здійснювати підписання документів користувачам, у яких на момент підписання документа відсутній доступ до вебсервісу, а також автоматично повідомляє наступних співробітників в черзі переліку підписантів повідомленням на електронну пошту.

У довіднику Контрагенти додано опцію Ознака нерезидента та поле Код нерезидента для контрагентів, які не являються резидентами України.

Додано можливість анулювання первинних документів, що були погоджені всіма учасниками документообігу. Так, на виконання команди Анулювати створюється документ Угода про анулювання електронного документа. Після погодження Угоди про анулювання електронного документа всіма учасниками документообігу первинний документ набуває статусу Анульовано. Формується квитанція про анулювання первинного документа, яка відправляється всім учасникам документообігу.

Хмарний сервіс СОТА Каса

Програмний РРО “СОТА Каса” з’явився на українському ринку ще влітку 2020 року. Щодня хмарна “СОТА Каса” допомагає підприємцям реєструвати чеки у ДПС та полегшує ведення бізнесу загалом.

Так, з хмарним РРО “СОТА Каса” можна скористатись відправкою фіскальних чеків своїм покупцям у форматі SMS. Докладніше про це - у матеріалі.

Для зручності користувачів додано Повідомлення про необхідність закриття зміни. Дане Повідомлення буде виводитись, як нагадування, починаючи з 23:30 до 23:59.

Інтегрувати “СОТА Каса” у власний сайт легко. Оскільки ми пропонуємо бізнесу зручне рішення інтеграції “СОТА Каса” у сайт будь-якого інтернет-магазину, що значно спрощує процес здійснення продажів та реєстрацію чеків. Завантажити інструкцію роботи з віджетом "СОТА Каса" ви можете тут.

У СОТА “Каса” з'явилася ще одна форма оплати - онлайн-оплата через сервіс Portmone. Так, бізнес, який має акаунт у сервісі Portmone та користується хмарним РРО “СОТА Каса”, може приймати онлайн-платежі від клієнтів за допомогою Portmone. Деталі - у нашому матеріалі.

Крім того, тепер за допомогою Portmone.com. є можливість проводити розрахункові операції у нашому ПРРО СОТА “Каса”. Про це ми писали тут.

Додано форму обліку товарних запасів, яка затверджена наказом Мінфіну від 03.09.2021 р. № 496 (ідентифікатор форми - PD800601). Про те, хто повинен вести дану форму та про те, як її заповнити, читайте тут.

Виконуючи законодавчі вимоги, у СОТА “Каса» можна додавати штрих-код акцизної марки в чек. Матеріал з цього питання - Штрих-коди акцизних марок у чеку при реалізації товарів.

А також реалізовано заповнення штрих-кодів акцизної марки за допомогою сканера. Відтепер у друкованій формі чека виводиться серія та номер акцизної марки та коментар до товару або послуги за наявності.

Про успішний досвід використання СОТА “Каса” ділимось у наших публікаціях, зокрема, “СОТА Каса” для лікарів, щоб не відволікатися на рутину” та хмарна “СОТА Каса” підкорила бізнес своєю зручністю.

Сам собі ФОП

У 2021 році запровадили цикл матеріалів для ФОП - Сам_Собі_ФОП, у матеріалах розповідаємо про корисні нюанси для ФОПів, зокрема, про групи ФОПів, використання РРО/ПРРО, облік товарів і багато іншого. Докладніше - тут.

Посилання на найактуальніші теми для ФОП:

Застосування підприємцями РРО/ ПРРО у 2021-2022 роках - тут.

Про облік товарних запасів для ФОП - тут.

Розмір податків для ФОП у 2022 році - тут.

Як підприємцю вести облік з 1 січня 2022 року? - і тут.

З усіма доробками в СОТА Каса Ви можете ознайомитись у наших дайджестах та у релізах оновлень СОТА, а також читаючи наші новини.

Дякуємо, що обираєте СОТА. Працюємо для Вас!